Het Élysée in Parijs noemt de opmerkingen die de Turkse president Recep Tayyip Erdogan eerder maakte over Frans president Emmanuel Macron “onaanvaardbaar”. Erdogan plaatste vraagtekens bij de geestelijke gezondheid van Marcon vanwege diens houding ten opzichte van moslims. President Macron reageert scherp en riep onmiddellijk zijn ambassadeur in Ankara terug voor overleg. Net als enkele andere moslimlanden is ook in Turkije overigens opgeroepen tot een boycot van Franse producten.

“Wat valt er te zeggen over een staatshoofd dat miljoenen leden van verschillende geloofsgroepen op deze manier behandelt: ten eerste, mentale controle”, zei Erdogan in een televisietoespraak. Volgens de Turkse president heeft Macron “psychische hulp” nodig.

Die woorden zijn heel slecht gevallen in Parijs. “De opmerkingen van president Erdogan zijn onaanvaardbaar. Buitensporigheid en onbeschoftheid zijn geen methode. We eisen dat Erdogan de koers van zijn beleid verandert, omdat die in elk opzicht gevaarlijk is”, zei een Franse presidentiële functionaris.

Macron wil de seculiere waarden van zijn land verdedigen tegen de radicale islam. Maar dat heeft de Turkse president boos gemaakt. Het is een nieuwe irritatie aan een groeiende lijst van conflicten tussen de Franse president en Erdogan.

Frankrijk wacht nog steeds op condoleances en steunbetuiging van de Turkse president na de moord op Samuel Paty

Macron beschreef de islam deze maand als een religie die wereldwijd “in crisis” is. Hij beloofde dat de regering in december een wetsvoorstel zal indienen. Dat voorstel zal een bestaande wet uit 1905 aanscherpen die de scheiding tussen kerk en staat benadrukt. Hij kondigde ook een strikter toezicht op scholing aan scherpere controle op buitenlandse financiering van moskeeën. Ook beloofde hij een hardere aanpak van moslimextremisme.

Macrons reactie kwam er na de barbaarse onthoofding van de Franse geschiedenisleraar Samuel Paty door een 18-jarige moslimextremist. Vanuit Frankrijk wees men ook nog eens fijntjes op “het ontbreken van condoleances en steunbetuigingen van de Turkse president na de moord op Samuel Paty”.

2 REACTIES