De Turkse Engelstalige regeringsgezinde krant Daily Sabah pakte gisteren uit met de voorpaginatitel “Macron en Wilders, de twee gezichten van haat, racisme in Europa”. Het zit er al een tijdje bovenarms op tussen Erdogan en Macron, na de islamitische moordaanslag op een Franse leraar.

De Turkse Engelstalige krant Daily Sabah wordt algemeen beschouwd als propagandablad voor de Turkse regeringspartij AKP en spreekbuis voor de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Naar aanleiding van de recente spanningen tussen Erdogan en Macron na de islamitische moordaanslag op een Franse leraar, haalt de krant fors uit naar Macron en de Nederlandse politicus Geert Wilders (PVV).

“Macron en Wilders, gezichten van haat, racisme in Europa”

“Macron en Wilders, de twee gezichten van haat, racisme in Europa”, bloklettert het blad op de voorpagina. “Europa blijft overkoken met haatspraak door leiders als de racistische Nederlandse politicus Geert Wilders en president Macron van Frankrijk”, luidt de inleiding van het artikel. “Vorige week lokte Macron verontwaardiging uit met zijn controversiële anti-Islamuitspraken, en nu heeft Wilders een denigrerende cartoon gedeeld die president Erdogan beledigt. Ankara haalde fors uit naar het duo, door te zeggen dat ‘Europa een eind moet maken aan fascistische, verwende politici’.”

Wilders deelde een afbeelding van de voorpagina op Twitter. “Turkse regeringskrant, spreekbuis van Erdogan, opent met pure haat tegen Macron en Wilders”, schrijft de politicus. Vervolgens haalde Wilders uit naar de Nederlandse premier Rutte, die het volgens hem “wel opneemt voor Macron maar zwijgt over mij”. “Hij is geen premier van alle Nederlanders, alleen zijn EU-vriendjes krijgen steun”, besluit Wilders.