De politie heeft een verdachte gearresteerd nadat een schutter een Grieks-orthodoxe priester in de Franse stad Lyon had neergeschoten en levensgevaarlijk verwond. Een Griekse regeringsfunctionaris identificeerde de priester intussen als Nikolaos Kakavelakis (52). Een verdachte is gearresteerd in een kebabzaak in het 3e arrondissement van Lyon, gelegen in de rue Baraban. Een en ander zou gebeurd zijn op aangeven van brandweerlieden. Die waren een man gepasseerd die leek op de persoonsbeschrijving van de dader. Dat melden Le Progrès en The Guardian. Er is op dit moment nog geen officiële bevestiging dat de aangehouden verdachte effectief betrokken is bij de feiten. 

Sinds zaterdag 16.00 uur is met man en macht actief gezocht naar de man, die ervan verdacht wordt te hebben geschoten op een orthodoxe priester. In de rue du Père-Chevrier, in het 7e arrondissement. De priester raakte daarbij zwaar gewond raakte.

De aanvaller was “een man met een mediterraan uiterlijk, 1,90 m lang, met een lange zwarte regenjas en een zwarte hoed. Het lijkt erop dat hij een afgezaagd jachtgeweer onder zijn jas verstopte. Hij schoot het in de richting van de orthodoxe priester en vluchtte,” vertelt Ludovic Cassier van de politiebond Unité SGP Police aan de Franse radio.

De krant Le Progrès uit Lyon en andere lokale media meldden dat een man die beantwoordde aan een politiebeschrijving van de vermeende aanvaller kort na 19.00 uur was gearresteerd in een kebabwinkel in de stad. Volgens een politiebron is hij in hechtenis geplaatst. Er is echter geen bevestiging dat de persoon de verdachte was, of dat de politie nog op zoek was naar iemand anders. 

Parket van Lyon opent onderzoek wegens poging tot moord

Op het moment van zijn aanhouding zou hij niet in het bezit zijn geweest van een wapen. Het onderzoek naar mogelijke betrokkenheid loopt nog. 

De priester werd tweemaal beschoten rond 16.00 uur toen hij de kerk in het zevende arrondissement van de stad sloot, zei de politie. Verslaggevers ter plaatse zeiden dat ze zagen dat een gewonde man uit het gebouw is gedragen.

BFM TV meldde dat de priester op het punt stond de kerk te verlaten. Onderzoekers sluiten ook de mogelijkheid van een persoonlijk geschil niet uit.

Volgens de krant Le Progrès raakte de priester tijdens de aanval ernstig gewond aan de maag. De priester is een Griekse staatsburger. Buren in de doorgaans rustige woonwijk, vertelden de krant dat ze twee schoten hoorden, gevolgd door geschreeuw van pijn.

Geen aanwijzingen dat het gaat om terreuraanslag

Het slachtoffer was nog bij bewustzijn toen hij van de Grieks-orthodoxe kerk, in de Rue du Père Chevrier naar de ambulance is gebracht, aldus de krant. Aan getuigen kon hij nog vertellen dat hij de man die hem aanviel niet kende.

Het parket van Lyon heeft een onderzoek geopend wegens poging tot moord. Het staat in nauw overleg met de nationale aanklager voor terrorismebestrijding. Geen enkele piste is momenteel uitgesloten. Het is niet meteen duidelijk wat het motief van de aanvaller was geweest, zeiden lokale autoriteiten en aanklagers.

Er waren geen aanwijzingen van Franse functionarissen dat de aanslag verband hield met terrorisme. Het Franse parket voor terrorismebestrijding was niet ingeschakeld, zoals normaal is wanneer wetshandhavers een terrorismeverbinding vermoeden, zei de Franse BFMTV-omroep.