Artsen in de stad Luik zijn gevraagd om te blijven werken, ook als ze zelf besmet zijn met het coronavirus. Dat heeft Dokter Philippe Devos, arts op de intensive care-afdeling van het CHC Luik en voorzitter van de grootste artsenvereniging van het land (BVAS) bevestigd aan de BBC. Ongeveer een kwart van het medische personeel zou er intussen besmet zijn met het coronavirus meldt BBC. Dat ons land het qua coronabesmettingen als slechtste leerling binnen Europa niet zo goed doet trekt nu ook de aandacht van BBC.

In zo’n tiental Luikse ziekenhuizen zou gevraagd zijn aan het medisch personeel dat positief heeft getest, maar geen symptomen heeft, om te blijven werken. 

Devos zegt dat ze geen keus hebben als ze willen voorkomen dat het ziekenhuissysteem binnen enkele dagen instort. Dat het momenteel vijf voor twaalf is, is ook nogmaals gisteren benadrukt door diverse spoedartsen. Zo waarschuwde ook CEO Marc Noppen bij HLN Online al voor ernstige problemen.

Dr. Philippe Devos erkent dat er een duidelijk risico bestaat om het virus over te dragen aan patiënten. In Luik ligt de positiviteitsratio intussen om en bij de één op drie. Dat betekent dat van elke drie geteste mensen één positief test op het coronavirus. 

Ziekenhuizen verplaatsen patiënten en schrappen niet-urgente operaties: Luikse patiënten gaan al naar Duitsland

Ziekenhuizen verplaatsen intussen patiënten naar elders en schrappen niet-urgente operaties om de capaciteit voor COVID-19 patiënten vrij te maken. Vorige week had minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) al publiek gewaarschuwd dat het land dicht bij een “tsunami” van besmettingen stond en toonde hij zich bezorgd over de ziekenhuizen.

En vorige week kwam ook al aan het licht dat er een luchtbrug met Duitsland was tussen Luik en enkele Duitse ziekenhuizen.

Kamerlid Barbara Pas (VB) reageerde toen: verontwaardigd: “Het is veelzeggend voor onze parlementaire democratie dat een premier in het halfrond weigert het antwoord te geven dat we daags erna in de pers moeten vernemen”, zegt Pas. “En nog verontrustender is dat deze regering de situatie duidelijk niet meer meester is. Coördinatie in eigen land volstaat niet meer. De nieuwe premier en minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke lijken nu al de controle kwijt.”