Vlaams Belang-Kamerlid Barbara Pas vindt het niet kunnen dat aan het licht kwam dat een luchtbrug naar Duitsland georganiseerd worden voor coronapatiënten, terwijl premier Alexander De Croo (Open Vld) weigerde om op een vraag daarover te antwoorden in het Parlement. “De Croo en Vandenbroucke lijken de controle nu al kwijt”, klinkt het.

Er worden al coronapatiënten uit Luik opgevangen in ziekenhuizen elders in het land, maar biostatisticus Geert Molenberghs (UHasselt en UZ Leuven) maakt daarenboven gewag van plannen “om een luchtbrug op te zetten om patiënten vanuit Luik naar Duitsland te brengen”.

Barbara Pas (Vlaams Belang) reageert misnoegd 

Vlaams Belang-Kamerlid Barbara Pas stelde premier Alexander De Croo (Open Vld) donderdag nog de vraag of hij kon garanderen dat alle Covid-19-patiënten in eigen land behandeld kunnen worden. Dat een antwoord daarover uitbleef, en dat nu wél aan het licht komt dat er wel degelijk een luchtbrug naar het buitenland georganiseerd wordt, kan er bij Pas niet in.

“Het is veelzeggend voor onze parlementaire democratie dat een premier in het halfrond weigert het antwoord te geven dat we daags erna in de pers moeten vernemen”, zegt Pas. “En nog verontrustender is dat deze regering de situatie duidelijk niet meer meester is. Coördinatie in eigen land volstaat niet meer. De nieuwe premier en minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke lijken nu al de controle kwijt.”

Hoewel de premier naar eigen zeggen de niet-Covid-gerelateerde zorg zoveel mogelijk probeert te vrijwaren, blijkt die ambitie al lang ingehaald op het terrein. “De situatie is inderdaad ontspoord”, zegt Pas, verwijzend naar een uitspraak van coronacommissaris Pedro Facon. “Ik ga hierover Frank Vandenbroucke (sp.a) ondervragen.”