Het Overlegcomité, waarin de verschillende Belgische regeringen in vertegenwoordigd zijn, zat vanmiddag sinds 13 uur samen. Premier Alexander De Croo (Open Vld) kondigde zojuist een hele lijst nieuwe verstrengingen aan:

De economie krijgt een nieuwe klap: na onder meer horeca, bioscopen en fitnesscentra, zullen ook ‘niet-essentiële’ winkels vanaf maandag een maand dicht moeten. Men zou wel aankopen kunnen bestellen en afhalen. Contactberoepen zoals kappers moeten stoppen met werken. Ook dierenparken en recreatieparken moeten dicht. Ook de bars en restaurants in hotels moeten dicht. Telewerk wordt verplicht. 

Begrafenissen worden beperkt. Een receptie achteraf wordt niet meer mogelijk.

Thuis bezoek ontvangen van vrienden en familie wordt eveneens verboden, met uitzondering van één ‘knuffelcontact’. Er komt voorlopig geen perimeter of verbod op ‘niet-essentiële’ verplaatsingen.

In de tweede en derde graad van het secundair wordt de aanwezigheid op school per week gewisseld, dus met elke tweede week afstandsonderwijs. De herfstvakantie wordt met twee weken verlengd tot 15 november. 

De regels zullen minstens voor anderhalve maand gelden en gaan zondagnacht in. Op 1 december worden de maatregelen voor winkels geëvalueerd. 

1 REACTIE

  1. Dat men na 7 maand nog altijd niet in staat is om te duiden : “wie,wwaar en hoe” iemand is besmet is gewoon Ongeloofwaardig.
    Men vaardigt maatregelen af onder het motto : “baat het niet, het schaadt niet”. Wat kan het de ambtenaren schelen dit is gewoon extra verlofet behoud van wedde