In de Verenigde Staten wordt op 8 december 2020 Lisa Montgomery geëxecuteerd. Ze is de eerste vrouw in bijna 70 jaar die zal worden geëxecuteerd op bevel van een federale rechtsbank. Montgomery werd veroordeeld voor een moord in 2004. Ze had toen een zwangere vrouw ontvoerd en gewurgd. Dat meldt onder andere Reuters.

De advocaat van Montgomery, Kelley Henry, betreurt de terdoodveroordeling. Ze ontkent niet dat Montgomery een vrouw heeft ontvoerd en staatsgrenzen is overgestoken waardoor dit dus een federale zaak was, maar houdt vol dat ze mentale problemen heeft. “Lisa Montgomery heeft de volledige verantwoordelijkheid voor haar daden geaccepteerd. Ze zal ook nooit de gevangenis verlaten. Haar executie is echter een zwarte dag voor de rechtvaardigheid. Ze heeft namelijk ernstige mentale problemen en een zwaar jeugdtrauma opgelopen door mishandeling,” klinkt het.

Om de vorige federaal geëxecuteerde vrouw te vinden, moet men al teruggaan naar 1953. Toen werd Bonnie Heady vergast in Missouri. Op 10 december wordt ook een man geëxecuteerd. Brandon Bernard werd namelijk veroordeeld nadat hij twee tieners vermoordde in 1999. De twee executies worden al de 8ste en 9de federale executie van dit jaar.