In een ontbijtinterview met De Tijd wijst Kamal Kharmach (28) geboren in Borgerhout met de vinger naar de linkse partijen. Zelf, geboren in ‘Borgerokko’, groeide hij op in armoede. Vandaag adviseert de komiek op tv ondernemers hoe ze hun bedrijf uit het slop kunnen halen. Kharmach haalt vervolgens hard uit naar het falen van links op het vlak van integratiebeleid. 

Als voorbeeld verwijst hij naar het ontslag van zijn vader, begin jaren 90 na een herstructurering bij General Motors. De man sprak geen Nederlands en spreekt het nog altijd niet. Volgens Kharmach maakten “de linkse partijen toen de historische fout om, als reactie op die partij (Vlaams Blok,nvdr), een laks migratiebeleid te voeren”. Hij betreurt het dat Nederlands leren geen verplichting was. 

“Ze deden dat om hun electoraat te beschermen. Het gevolg is dat we nu met een hele generatie zitten die de taal niet of slecht spreekt, en daar ben ik ook het slachtoffer van,” heeft Kharmach ervaren. 

“Mijn ouders konden ons niet helpen met onze schooltaken. Staartdelingen? Het verschil tussen een koppelwerkwoord en een hulpwerkwoord? Ze hadden geen idee. Mijn familie in Nederland beheerst onze taal wel perfect, voor hen was dat vanzelfsprekend, want het moest van de overheid.” 

Volgens Kharmach “is een hele generatie als pasmunt ingezet in een politieke strijd”. Hij besluit dan ook: “Rechts is in dat opzicht tenminste duidelijk geweest: migranten moeten zich aanpassen en onze taal spreken.”

Kharmachs analyse is in deze complementair met die van Tim Tubbax die in een opiniestuk ook al van mening was dat “links de architect is van het moderne racisme”.