Verschillende EU-lidstaten willen niet dat oud-premier Guy Verhofstadt de ‘Conferentie over de Toekomst van Europa’ voorzit. Dat schrijft De Standaard. Aanvankelijk werd hij nog getipt als favoriet voor die rol, maar zijn kandidatuur wekt teveel weerstand op. 

Het idee van een ‘Conferentie over de Toekomst van Europa’ werd gelanceerd door de Franse president Emmanuel Macron (LREM). Bedoeling is dat de conferentie via een inspraakronde met de burgers van EU-lidstaten “alle noodzakelijke veranderingen in ons politieke project voorstelt, zonder taboes, zelfs niet de herziening van het verdrag”.

Verhofstadt kandidaat van Europees Parlement

Het idee kreeg bijval van zowel de Europese Commissie van Ursula Von der Leyen als het Europees Parlement. Ook de Europese Raad – dat de verschillende lidstaten vertegenwoordigd – gaat akkoord. Bedoeling is dat de conferentie tegen het voorjaar 2022 de eerste voorstellen doet.

In januari schoof het Europees Parlement Belgisch oud-premier Guy Verhofstadt (Open Vld/RENEW) naar voren als kandidaat-voorzitter van de conferentie. Er zou ook een informele afspraak tussen de Franse president Emmanuel Macron en de Duitse bondskanselier Angela Merkel zijn geweest over de rol van Verhofstadt.

Kandidatuur al in juni afgeschoten

De kandidatuur van de liberaal werd echter al in juni afgeschoten door de Europese Raad. De verschillende lidstaten lieten optekenen dat de conferentie onder het gezag moet komen van “eminente Europese persoonlijkheid als zijn onafhankelijke en enige voorzitter, die het gezamenlijke belang van de drie EU-instellingen moet vertegenwoordigen”.

Daarmee zou Verhofstadt, die een groot pleitbezorger is voor meer bevoegdheden voor de Europese Unie, uit de boot vallen. Gisteren herhaalden de ministers van Buitenlandse Zaken die stellingname, door te verwijzen naar de afspraken in juni. Daarmee lijkt het over en uit voor Verhofstadt.