Kristof Calvo (Groen) zal géén minister zijn in de regering De Croo. Gisteren zou hij pas last minuten hebben vernomen dat hij zich niet op het lijstje van uitverkorenen van zijn eigen partijtop stond. De auteur van het boek ‘F*ck de zijlin’ blijft zo alsnog aan de kant staan.  Naar verluidt zou de “overwinningsnederlaag aan hem blijve plakken”. 

Het Laatste Nieuws spreekt van een “Coup de théatre bij Groen”. Calvo grijpt dus naast de ministerpost en blijft fractieleider. Petra De Sutter wordt de vicepremier namens Groen. Bij die partij is het “de politieke raad”, die oordeelt over voordrachten. En daar liep het fout voor Kristof Calvo. Niet hij, maar wel Groen Europarlementslid Petra De Sutter is de Groene minister van Overheidsbedrijven en Ambtenarenzaken.

Die beslissing is pas genomen donderdagochtend. De keuze van de ministers zou “voorbereid” zijn door een trio bestaand uit Brussels boegbeeld Elke Van den Brandt, Leuvens schepen David Dessers en de voorzitter van het partijbestuur Niel Staes. Maar de invloed van Almaci als partijvoorzitster speelde natuurlijk ook mee. Almaci zou haar volle politieke gewicht achter de voordracht van Van der Straeten en Desutter hebben gezet.

“Gentse afdeling is Calvo liever kwijt dan rijk”

Het was vooral de Gentse Groen-afdeling die Calvo liever kwijt dan rijk was. Calvo krijgt nog steeds verwijten dat hij de campagne voor 26 mei te zwaar naar zich toe heeft getrokken zonder evenwel de verhoopte “grote doorbraak” te forceren. 

Pijnlijk detail: Calvo zelf zou pas in de loop van de avond beseft hebben dat hij niet in het voorstel van de partijtop zat. Na afloop was hij niet bereikbaar voor commentaar en zou hij uitgehaald hebben naar “de manier waarop de stemming werd gestuurd”.

“Niet mijn manier van aan politiek doen”, liet hij zich achteraf ontgoocheld ontvallen. Calvo kreeg op Twitter wel nog een hart onder de riem gestoken van Tinne Van der Straeten die wél minister mag worden voor Groen.