Kris Peeters, Europees Parlementslid voor CD&V en oud-minister van Werk is goed op weg naar een topbenoeming bij de Europese Investeringsbank. De nieuwe ‘Vivaldi’-regering van Alexander De Croo (Open Vld) heeft hem voorgedragen als kandidaat vice-voorzitter. Bij de regeringsonderhandelingen is afgesproken dat die post naar CD&V moet gaan. Dat meldt Belga en Het Nieuwsblad. Enkele weken terug had Peeters nog zijn steun aan het ‘Vivaldi’-project gegeven.

België maakte al enige tijd aanspraak op het vicevoorzitterschap maar had de post nog steeds niet ingevuld. Net als diverse andere politieke topbenoemingen maakt die immers deel uit van de ‘politieke’ evenwichten tijdens de regeringsonderhandelingen. Daar is afgesproken dat de post naar een CD&V’er gaat. Vandaag is Kris Peeters voorgedragen. Peeters kwam na de verkiezingen van 26 mei 2019 in het Europees Parlement terecht.

Kris Peeters: “Vereerd met de voordracht”

Peeters zelf bevestigde het nieuws en zegt “vereerd te zijn met de voordracht”. Als de Europese Investeringsbank Peeters aanvaardt als vicevoorzitter zal hij ontslag moeten nemen als Europees Parlementslid. In afwachting van een definitieve beslissing die uiterlijk januari 2021 valt, blijft Kris Peeters in het Europees Parlement. 

Zijn vervanger wordt wellicht Tom Vandenkendelaere (CD&V) die ook al eerder in het Europees Parlement zetelde toen Marianne Thyssen (CD&V) Europees Commissaris werd. Vandenkendelaer haalde bij de Europese verkiezingen de meeste stemmen bij de opvolgers op de CD&V-lijst en neemt dan Peeters’ zitje in.

Nauwelijks enkele weken terug had Kris Peeters nog zijn volle steun gegeven aan het ‘Vivaldi’-project. “Ik hoop dat het lukt, want er is geen alternatief meer, denk ik”, zei Peeters toen in ‘De Ochtend’.

1 REACTIE