19 miljard euro, dat is hoeveel de staat al heeft moeten uitgeven aan de coronacrisis. Het meest werd uitgegeven aan steun voor bedrijven, namelijk 5,3 miljard. Dat kostplaatje zal nog enorm stijgen nu de horeca opnieuw gesloten is. Daarna volgen mondmaskers, testen en medisch materiaal. Daarin heeft de overheid namelijk al 5,2 miljard geïnvesteerd. Het Avroxschandaal maakt die hoge prijs enkel zuurder. De tijdelijke werkloosheid heeft al 4 miljard gekost en andere uitkeringen 3,6 miljard. De Btw-verlaging in de horeca kostte 0,4 miljard en tenslotte verdween 0,5 miljard in de crisisenveloppe voor de tweede golf. Die cijfers meldt onder andere HLN.

De coronacrisis is meer dan een gezondheidscrisis: het is een sociale crisis, een mentale gezondheidscrisis en een economische crisis. Het is een sociale crisis omdat verschillende instanties bang zijn dat huishoudelijk geweld kan toenemen tijdens lockdowns. Het is een mentale gezondheidscrisis omdat volgens Sciensano or een gigantische opstoot van depressieve stoornissen en angststoornissen te zien was tijdens de eerste lockdown. Die twee aspecten van de crisis kunnen terugkomen indien er een tweede lockdown ingaat.

Het derde aspect, de economisch crisis, zullen we nog een tijdje voelen. Het Internationaal Monetair Fonds waarschuwde in april dat de wereldeconomie met 3% zou kunnen krimpen, de zwaarste crisis sinds ‘The Great Depression’ van de jaren 30. Daarom werd die crisis “The Great Lockdown” genoemd als kleine woordspeling. De eerste economische cijfers lijken alvast die trend te volgen. Het gat in de Belgische begroting is dus weer aanzienlijk gegroeid door Covd-19, het virus dat de Amerikaanse president Donald Trump vaak “het Chinavirus” noemt.

Werkloosheid gemiddeld -3% door coronacrisis

De werkgelegenheid neemt ook een duik in het diepe. De werkgelegenheid bij evenementen en ontspanning is wel met 23% gedaald. Het is een sector die zich gigantisch vergeten voelt. De horeca werd ook hard geraakt met -21%. Vastgoed daalde met 15%; luchtvaart met 10%. Andere sectoren daalden met minder dan 10%. Het Belgische gemiddelde ligt op -3%