Tijdens een militaire parade onthulde de Noord-Koreaanse president Kim Jong Un een nieuwe ‘monster’ intercontinentale ballistische raket. Het was voor het eerst in twee jaar dat het land publiek zijn  langeafstandswapens toonde. Dat meldt het internationale persagentschap REUTERS.

Volgens analisten is de nieuwe langeafstandsraket een van de grootste weg-mobiele intercontinentale ballistische raketten (ICBMs) ter wereld. Naast de nieuwe raket toonde men ook de ‘Hwasong-15’-raket. Dat is de grootste langeafstandsraket ooit, getest door Noord-Korea.

De parade vond plaats ter gelegenheid van de 75ste verjaardag van de oprichting van de regerende Arbeiderspartij. 

“We zullen doorgaan met het opbouwen van onze nationale defensiemacht uit zelf verdediging en als oorlogsafschrikking”, zei Kim. Tegelijk zwoer hij ook dat de militaire macht van het land nooit ‘preventief’ zou worden gebruikt.

Videobeelden tonen hoe Kim zijn opwachting maakt precies wanneer de klok twaalf slaat. Gekleed in een grijs pak met stropdas, zwaaide hij naar de menigte en nam hij bloemen in ontvangst van kinderen. Kim sprak een half uur aan een stuk. Vaak zichtbaar zwetend. Hij pinkte een traan weg bij het bedanken van de troepen, en keek breed glimlachend naar de raketten.

Naar goede communistische traditie was de parade tot in de puntjes gechoreografeerd. Met duizenden soldaten die in formatie voorbij defileerden. Ook nieuwe conventionele militaire apparatuur passeerden de revue. 

Met de nieuwe langeafstandsraket wil Noord-Korea alle mogelijke twijfels wegnemen over het vermogen van Noord-Korea om het vasteland van de Verenigde Staten te bereiken. Algemeen verwacht men dat Pyonyang de grotere raket in de komende maanden ook zal testen. 

In mei van dit jaar dook de communistische dictator opnieuw op, nadat hij zich maandenlang niet meer in het publiek had vertoond.