Bruno De Lille, voormalig staatssecretaris voor Groen, klaagt in een opmerkelijk opiniestuk in Knack Weekend het volgens hem ernstige seksisme aan in de strips van Jommeke. “Hoe er over vrouwen gepraat wordt, de stereotypes die elke keer weer terugkomen… het kan volgens mij niet langer door de beugel.”

Ter gelegenheid van het 65-jarige bestaan van Jommeke schreef Bruno De Lille, voormalig staatssecretaris van onder meer Gelijke Kansen voor Groen, een opiniestuk over de befaamde Jommeke-strips. Hij geeft aan zelf een grote fan te zijn van Jommeke, maar vindt wel dat het ‘seksisme’ uit de strips gehaald moet worden. 

“Door het ene album na het andere te lezen begon ik me steeds meer te storen aan het beeld dat de auteur(s) van vrouwen en meisjes schetsen”, aldus De Lille in Knack Weekend. “Want dat is seksistisch. En niet een beetje, maar erg seksistisch: hoe er over vrouwen gepraat wordt, de stereotypes die elke keer weer terugkomen… het kan volgens mij niet langer door de beugel.”

Volgens De Lille is het gevaarlijk om via de Jommeke-strips bij kinderen een verkeerd beeld over vrouwen te scheppen. “Eens we die clichés als waarheid beginnen aan te nemen, is het erg moeilijk om je er nog tegen te verzetten. Het is dan ook jammer dat de avonturen van Jommeke op dit vlak zijn blijven steken in de tijdsgeest van 1955. Jommeke blijft eeuwig een tiener, maar de ideeën die zijn albums uitstralen zijn die van een bejaarde man.”

Grondige wijzigingen nodig

De Lille geeft toe dat Jommeke in de loop der jaren wel geëvolueerd is en soms probeert om in te gaan tegen seksisme. “Maar die paar zwaluwen maken de lente niet. Naast deze – soms zeer nadrukkelijke – pogingen om het evenwicht wat te herstellen, blijft de reeks ook nu nog een achterhaald beeld van vrouwen en meisjes schetsen.”

Wat moet er dan wel gebeuren met Jommeke volgens Bruno De Lille? “Het wordt dus hoog tijd dat Ballon, de uitgeverij van de Jommeke-albums, met de luizenkam door de albums gaat en grondige wijzigingen aanbrengt. Het is daarbij niet genoeg om af en toe eens te zeggen dat meisjes alles aankunnen als je tegelijkertijd de vrouwen in je strips niet de plaats geeft die je in de 21ste eeuw zou mogen verwachten.”