Vorige week donderdag zijn CD&V-voorzitter Joachim Coens en ex-minister van Binnenlandse Zaken door hotelgasten gespot in een hotel vlakbij het CD&V hoofdkwartier. Dat is in principe een overtreding van de coronamaatregelen. De twee CD&V-politici genoten er van een lunch, inclusief glaasje wijn erbij, in het restaurant van het Thon-hotel. Ze dachten dat het restaurant leeg was, en hadden niet in de gaten dat ook Jeroen Smets (50) en een collega er zaten te lunchen. CD&V-voorzitter Coens slaat mea culpa en erkent de fout. “We hadden dat beter niet gedaan en dat zal in de toekomst ook niet meer gebeuren”, reageert hij aan SCEPTR.

Op een moment dat in heel het land strenge maatregelen gelden en dat er een hevige maatschappelijke discussie ontstond omwille van de verplichte sluiting van de cafés en restaurants is dit incident natuurlijk vervelend voor CD&V. 

Dat hotel is gelegen in de Europese wijk van Brussel het merendeel van de Europese instellingen alsook het historisch centrum van Brussel liggen op loopafstand van het hotel, zo leest het op de website. Wat ook op loopafstand ligt is het CD&V-hoofdkwartier gelegen aan Wetstraat 89. Het hotel bevindt zich aan de Westraat 79. 

Twitteraar Jeroen Smets, die ook in het hotel was met een collega, vraagt zich intussen af of de lunch tussen De Crem en Coens wel volgens het boekje was. Daarom neemt hij enkele foto’s die hij ook deelt op Twitter met een bericht erbij.

“Gisteren, De Crem en Coens lunchen gezellig samen in restaurant van hotel. Hadden ze samen een kamer??”, klinkt het met een knipoog. Smets bedoelt dat enkel indien beide CD&V-politici op dat moment zouden gelogeerd en verbleven hebben in het hotel ze wettelijk gezien gebruik mochten maken van de restaurantfaciliteiten in het hotel. 

Smets vertelt wat hij zag: “Ik heb de foto genomen vanop afstand. Daarom is die enigszins wazig. Maar het zijn wel degelijk Pieter De Crem en Joachim Coens, ze zullen dit moeilijk kunnen ontkennen,” legt hij uit. 

(lees verder onder deze tweet)

Joachim Coens (CD&V): “We hadden dat eten beter zoals altijd naar boven laten aanrukken. Maar ik wil geen excuses zoeken, het is stom”

CD&V-voorzitter Joachim Coens bevestigt aan SCEPTR dat hij inderdaad in het hotel-restaurant lunchte samen met Pieter De Crem. “Ik heb daar gegeten. Punt. En dat had beter niet gebeurd. Ik zal dat ook niet meer doen. Het Thon-hotel dat naast ons kantoor ligt levert ook. En in principe eten we dan boven op het kantoor. Maar die uitleg is relevant en niet relevant, voor alle duidelijkheid. Men zei dan, je kan het hier ook opeten, er is hier toch niemand. En dat hebben we gedaan. Maar finaal komt het neer op het feit dat ik heb gegeten in het restaurant van het hotel, dat leeg was.” 

“De gedachte was je kan het gewoon hier op eten want er is toch niemand. We zaten apart. En dat er nog mensen gekomen zijn. Dat heb ik niet gezien. Maar ik wil geen excuses zoeken. We hadden dat eten beter zoals altijd laten naar boven aanrukken in plaats van ter plaatse te eten. Er is een foto van. Ik ontken niets. Het is stom. Maar we hebben daar gegeten. Punt. En dat zal ik dus niet meer doen.”

Jeroen Smets aarzelde nog even of hij de foto zou plaatsen, maar deed het toch omdat hij vindt dat politici een voorbeeldfunctie hebben.

“Terwijl de cafés en restaurants over het hele land verplicht dicht moeten wegens coronamaatregelen, konden wij van aan een andere tafel vaststellen hoe De Crem en Coens er rustig zaten te lunchen. En alhoewel ze diagonaal tegenover elkaar zaten was er volgens mij niet de nodige afstand.”

Volgens Jeroen waren er nochtans grotere tafels beschikbaar, maar “die zaten meer ‘in het zicht”. “Ik heb getwijfeld om deze foto te publiceren, maar aangezien de politieke klasse steevast de bevolking met de vinger wijst, vond ik het toch nodig,” besluit hij.

1 REACTIE