Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) zei zondagochtend in ‘De Zevende Dag’ dat nieuwe strengere maatregelen voor Vlaanderen nog niet aan de orde zijn. “Laat ons niet op de zaken vooruitlopen”, klinkt het bij de minister-president.

Jan Jambon (N-VA) wil eerst op de resultaten van de vorige beslissingen wachten, voordat er opnieuw strengere maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus worden genomen. “Laat ons niet op de zaken vooruitlopen”, zegt hij in ‘De Zevende Dag’. “Zes dagen geleden hebben we nieuwe maatregelen genomen, afgelopen vrijdag hebben we de regels opnieuw verstrengd, de gevolgen van die extra maatregelen zijn nog niet zichtbaar in de cijfers.”

(Lees verder onder de tweet)

“Ik ga toch ook niet nu al mijn huis beginnen te blussen, omdat er misschien volgende week een brand uitbreekt”, gaat hij verder. Een eventuele tweede ‘lockdown’ waarover ook steeds meer wordt gesproken, wil Jambon absoluut vermijden. Hij vindt dat er een balans moet gevonden worden tussen de fysieke gevolgen van het virus, economie en geestelijke gezondheid. “Zelfdodingen, incest, huiselijk geweld, eenzaamheid door sociale isolatie in woon-zorg-centra… zijn allemaal neveneffecten van een ‘lockdown”, klinkt het.

Maar niet iedereen is akkoord met deze aanpak van de Vlaamse minister-president. Zo eist Groen dat Vlaanderen de maatregelen van Wallonië en Brussel volgt. “Het tempo waaraan corona zich verspreidt, is angstaanjagend”, zegt Björn Rzoska (Groen), voorzitter van de coronacommissie in het Vlaams parlement. “Corona beteugelen doe je met harde maatregelen. De inzet is: zorgen dat Vlaanderen niet één grote brandhaard wordt en onze ziekenhuizen corona de baas blijven.”