In het Vlaams Parlement sprak Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) zijn steun uit voor Frankrijk, na de islamitische moordaanslag op Samuel Paty en de uithalen van Erdogan aan het adres van president Macron. Hij antwoordde daarmee op een vraag van Vlaams Parlementslid Sam van Rooy (Vlaams Belang), die Jambon oproept om concrete acties te ondernemen.

Na de islamitische moordaanslag op geschiedenisleerkracht Samuel Paty verdedigde de Franse president Emmanuel Macron de Franse vrijheid van meningsuiting en het recht om cartoons te publiceren, ook diegene die de profeet Mohammed beledigen. Dat laatste viel niet in goede aarde bij grote delen van de moslimwereld. In tal van moslimlanden werd er opgeroepen tot een boycot van Franse producten. De Turkse president Erdogan haalde fors uit naar Macron en zei dat hij “zijn hoofd moest laten nakijken”

Vlaams Parlementslid Sam van Rooy (Vlaams Belang) richtte zich woensdag tot Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) met de vraag wat hij en de Vlaamse regering willen ondernemen om te “tonen dat Vlaanderen aan de kant van de vrije meningsuiting, Frankrijk en Europa staat”. Naast het Vlaams Belang kaartte geen enkele andere partij de kwestie aan in het Vlaams Parlement.

Jambon: “Wij kunnen niet stil blijven als Erdogan de Franse president ‘geestesgestoord’ noemt”

In zijn antwoord veroordeelde Jambon “fors de verschrikkelijke moord op Samuel Paty” en sprak hij zijn solidariteit uit met de familie van Paty en het Franse volk. Nu we zien hoe er vanuit bepaalde hoek wordt gereageerd op de Franse respons, denk ik het dat het voor Europa tijd is om kleur te bekennen, om zoals u zegt schouder aan schouder te staan met Frankrijk”, zei Jambon.

“Wanneer president Erdogan verklaart dat de Franse president ‘geestesgestoord’ is, dan kunnen wij – Vlaanderen, de Vlaamse regering – maar ook de Europese lidstaten en de EU daar niet stil over blijven”, vervolgde de minister-president. “Het respect voor fundamentele waarden en mensenrechten is een hoeksteen van de Europese samenleving. Vrijheid van meningsuiting staat daarbij centraal en daar geven wij geen millimeter op toe.”

“Ik geloof in een samenleving waarin het respect voor onze fundamentele rechten niet ter discussie staat en waar een leerkracht zich niet moet afvragen of hij of zij een risico neemt door zulke onderwerpen aan te kaarten”, aldus Jambon.

“Ik denk dat het ook belangrijk is dat we als samenleving dat signaal geven”, besloot de minister-president. “Zeker in het licht van zo’n barbaarse aanslag duidelijk maken dat we nooit maar dan ook nooit compromissen zullen sluiten wanneer het over zulke fundamentele rechten en vrijheden gaat. Ik zal dan ook mijn steun betuigen aan de Franse regering op dit punt.”

Van Rooy: “U onderschat het probleem van de islamisering”

Van Rooy, die tijdens het antwoord van Jambon enkele Mohammedcartoons van Charlie Hebdo tentoonspreidde, was evenwel niet onder de indruk van het antwoord en verweet de minister-president dat hij “het probleem van de islamisering onderschat”.

“Uit recent onderzoek is gebleken dat 1 op de 5 moslims in Vlaanderen begrip heeft voor de Islamitische Staat en haar manier van actievoeren”, zegt van Rooy. “Dat betekent tienduizenden moslims in Vlaanderen die vinden dat er niet mag worden gespot met de profeet Mohammed of zelfs begrip hebben voor de onthoofding van Samuel Paty.”

“Vlaamse leraren geven deze week toe dat ze daardoor bang zijn in hun eigen klas”, aldus van Rooy, die verwees naar het incident waarbij het raam van een man in Antwerpen werd stukgeslagen nadat hij daar de Mohammedcartoons had getoond. De Vlaams Belanger vroeg Jambon tot slot om concrete acties te ondernemen, zoals het projecteren van de Mohammedcartoons op overheidsgebouwen of het oproepen om Franse producten te kopen.