Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) verdedigt de verstrengde coronamaatregelen, maar blijft het moeilijk hebben met de sluiting van de restaurants. Dat zegt hij in een interview met Het Laatste Nieuws. “Als ik het op mijn eentje had kunnen beslissen, dan had ik inderdaad de restaurants opengehouden”, zegt Jambon.

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) zegt dat hij ervan overtuigd is dat de horeca niet de bron van de huidige coronagolf is. “Cafés en restaurants zijn wél plaatsen waar mensen bij elkaar komen”, zegt de minister-president. “Omdat het virus zo wijdverspreid is, is iedereen er potentieel drager van en is het op zulke plekken dat het wordt doorgegeven. De overheid kan misschien wel zeggen dat je alleen met je bubbel op restaurant mag, maar het leidt tot zo veel misbruik dat we niet anders konden dan de horeca volledig te sluiten.”

Jambon: “Als ik het op mijn eentje had kunnen beslissen, dan had ik inderdaad de restaurants opengehouden”

De minister-president reageert geërgerd als hij wordt geconfronteerd met uitspraken van partijgenoten die zich tegen de sluiting van de restaurants uitspraken. “De sluiting van de horeca is het compromis geworden van het hele Overlegcomité”, zegt Jambon. “Géén besluitvorming zou het ergst denkbare scenario geweest zijn. Het is geen aangename maatregel – misschien wel de moeilijkste die ik ooit heb moeten nemen – maar ik denk wel dat dit noodzakelijk is. En ja, als ik het op mijn eentje had kunnen beslissen, dan had ik inderdaad de restaurants opengehouden.”

Jambon zegt voorts dat “zelfs de federale regering niet op dezelfde golflengte zat” over de sluiting van de horeca. “De meest militante verdedigers van de globale sluiting waren premier Alexander De Croo (Open Vld) en minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a)”, aldus Jambon.

1 REACTIE