Jacinda Ardern (Labour) is opnieuw verkozen tot premier van Nieuw-Zeeland. Officieel lopen de verkiezingen nog tot 6 november. Dit omdat de ‘speciale stemmen’ zoals Nieuw-Zeelanders in het buitenland nog gestemd en geteld moeten worden. Maar grote verschillen komen hier normaal niet uit. De partij haalt de grootste kiesoverwinning sinds de jaren 30.

Jacinda Ardern (Labour) en haar partij halen een historisch kiesresultaat binnen in Nieuw-Zeeland. Met een absolute meerderheid en het meeste steun voor de partij in meer dan 50 jaar is het duidelijk wie de verkiezingsoverwinnaar is. Dat Ardern opnieuw werd verkozen is op zich geen verassing. Op het eiland is er veel lof voor haar aanpak in crisistijden. 

(Lees verder onder de tweet)

Zo wordt ze vooral geprezen voor de aanpak die ze genomen heeft tijdens de coronacrisis. Zeer strenge en vroege maatregelen werden genomen en deze werden maar geleidelijk versoepeld. Het normale leven is begin oktober terug aangevat in Nieuw-Zeeland. Door de aanpak van Ardern telt het land maar 25 officiële coronadoden.

Maar niet iedereen is grote fan van de premier. Zo wordt haar verweten dat ze niet genoeg gedaan zou hebben om de kinderarmoede in het land te bestrijden. Vooral de oorspronkelijke inwoners van het land, de Maori, kampen nog vaak met ernstige armoede.