Israël en Soedan normaliseren de betrekkingen. Dat heeft de Amerikaanse president Donald Trump (Rep.) bekend gemaakt. Opmerkelijk, want Trump kondigde nog maar net aan dat het land van de Amerikaanse ‘terreurlijst’ gehaald zou worden.

Maandag beloofde de Amerikaanse president Donald Trump (Rep.) al dat Soedan in de nabije toekomst van de Amerikaanse ‘terreurlijst’ gehaald zou worden, in ruil voor compensatie voor Amerikaanse terreurslachtoffers. Iran, Syrië en Noord-Korea zijn de andere landen die tegenwoordig nog op de ‘staatssponsors van terrorisme’-lijst staan. 

Trump ging vandaag nog een stapje verder en kondigde aan dat Soedan en Israël de betrekkingen zullen normaliseren, in navolging de Verenigde Arabische Emiraten en Bahrein.

Soedan stond lange tijd onder leiding van Omar al-Bashir, die vorig jaar van de macht verdreven werd. Onder zijn leiderschap werd Soedan door het Westen als schurkenstaat beschouwd. Sinds zijn val wordt de macht in het land gedeeld door burgers en militairen.