Het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft verklaard dat het wapenembargo van de Verenigde Naties tegen Teheran verlopen is. De resolutie van de VN-Veiligheidsraad sprak vooral over het Iraanse kernprogramma. Maar dit akkoord uit 2015 is vandaag verlopen.

Vandaag is het akkoord dat de verkoop van wapens en zwaar militair materieel aan Iran vervallen. Ondanks dat het land altijd heeft ontkent dat het een atoombom wil, is dit akkoord ook een veiligheidsmaatregel naar de ontwikkeling van kernwapens door Iran. De Verenigde Staten slaagden er enkele maanden geleden niet in om het wapenembargo te verlengen. Vanaf vandaag wordt het dus terug mogelijk wapens te kopen en verkopen van en aan Iran.

(Lees verder onder de tweet)

Het ministerie van Buitenlandse Zaken van Iran reageert tevreden. “Vanaf vandaag zijn alle restricties voor wapentransfers, activiteiten die daaraan verbonden zijn, en financiële diensten naar en van de Islamitische Republiek Iran (…) allemaal automatisch opgeheven”, klinkt het. “De Islamitische Republiek Iran mag zich dus wapens en de noodzakelijke middelen verschaffen uit om het even welke bron, zonder wettelijke beperkingen en uitsluitend op basis van haar defensieve noden.”

Zowel China als Rusland, die beide partij waren in het akkoord, hebben in september al bevestigd dat ze willen samenwerken met Teheran wanneer het embargo opgeheven wordt.