Laat u vooral niet wijsmaken dat Abdoullakh A., de Tsjetsjeen die gisteren een Franse leraar onthoofdde, een geïsoleerde gek was. De leraar geschiedenis was al door anderen aangeklaagd en veroordeeld vooraleer Abdoullakh “Allah Akbar” riep en met zijn kapmes toesloeg. 

Tien dagen geleden gaf Samuel Paty in zijn klas les over de vrijheid van meningsuiting. Hij had het ook over de Mohammed-cartoons van Charlie Hebdo. In 2015 hadden die geleid tot een terreurmoord op de helft van de redactie van dat blad. Nog maar enkele weken geleden waren ze opnieuw de reden voor een islamitische aanslag. Net om geen problemen te krijgen, raadde hij de islamitische leerlingen aan om de klas te verlaten vooraleer hij een aantal cartoons over de profeet zou tonen.

“Ils sont déjà passés”

Zijn voorzorg hielp niet. Een vader van een islamitische meisje dat toch was blijven zitten begon aan een haatcampagne. Hij verspreidde een video op Facebook waarin (onjuist) wordt beweerd dat Samuel Paty zijn dochter de foto van een naakte man, die Mohammed zou moeten voorstellen, getoond had. Hij loog ook dat de islamitische leerlingen verplicht waren geweest om de les te verlaten en dat zijn dochter was gestraft omdat ze dat had geweigerd.

In dezelfde video wordt daarna het woord gegeven aan Abdelhakim Sefrioui, een gekende radicale islamiet. Die zegt te spreken namens de Raad der Imams van Frankrijk, waarvan hij bestuurslid is. Sefrioui vraagt in de video een onmiddellijk schorsing van “de misdadiger” die de kinderen “psychologisch heeft mishandeld”. Hij waarschuwt ook dat de moslims snel moeten reageren of dat ze anders in de laatste rechte lijn zitten naar een genocide op islamieten (“zoals gepleegd in Srebrenica”).

Abdoullakh A had genoeg gehoord. Hij nam zijn kapmes en ging op zoek naar Samuel Paty.

De Franse president Macron reageerde in een korte toespraak op de moord op de leraar. “Ils ne passeront pas”, verklaarde hij vastberaden over de islamitische extremisten. Ils sont déja passés”, was de reactie van velen op Twitter.  Ze zijn er al. En er komen er nog elke dag bij. 

Juf Magalie

Toevallig zond de Nederlandse televisieomroep NPO2 deze week een beklijvend portret uit van Magalie Alpaerts, de juf van basisschool de Blokkendoos in Antwerpen, die in 2013 ook het doelwit werd van een hetze vanwege islamitische ouders (één van de klagers bleek lid van de Sharia Sisters). Juf Magalie werd uiteraard niet om politieke redenen geviseerd, maar ook in haar geval was de onwaarschijnlijke bereidheid van islamitische ouders om leugens te geloven over wat autochtone leerkrachten met hun kinderen uitrichten opvallend. En ook daar was het resultaat hysterie.

Juf Magalie probeerde weer aan de slag te gaan, maar de angst over wat de ouders over haar zouden kunnen denken, bleef haar achtervolgen. Ze gaf haar job en haar jeugddroom om kleuterjuf te zijn op.

Nochtans was van de eerste dag duidelijk dat de beschuldigingen onzin waren. De ouders gedroegen zich opgezweept en hysterisch. Er was geen enkele concrete aanwijzing dat de klacht terecht kon zijn. Het aantal vrouwen dat zich schuldig maakt aan pedofilie tegen kleuters is statistisch verwaarloosbaar. Toch werd de Blokkendoos lange tijd gesloten en moest Juf Magalie jarenlang door de hel in een zaak die in de kiem had gesmoord moeten worden.

Wat Juf Magalie overkwam was geen alleenstaand geval. Een vrijwel identieke zaak van 2016 kreeg minder aandacht. Een kleuterjuf van Diegem werd toen door enkele allochtone ouders beschuldigd van “betastingen bij het verversen van pampers”. De klacht was zo belachelijk dat ze door niemand ernstig kon genomen worden. Het parket stelde ook dadelijk vast dat de beschuldiging op niets steunde, maar het laffe gemeentebestuur van Machelen legde de totaal ontredderde juf toch een preventieve schorsing op “om de rust te bewaren”. Of de juf ooit terug aan de slag is gegaan is mij niet bekend.

Verplichte leerstof

Dat de vijandigheid specifiek gericht is tegen de gastsamenleving, bleek in 2018. Toen werd Bachir B, de ondervoorzitter van een moskee in Borgerhout, gearresteerd wegens pedofiele feiten gepleegd in de koranschool. Er volgden geen hetze, geen verontwaardiging, geen betogingen. “Het is dan ook opmerkelijk dat er nu nauwelijks reactie komt vanuit de moslimgemeenschap tegen het bestuur van de moskee”, schreef een verbaasde HLN.

Cultureel of religieus ingegeven onredelijkheid en hysterie zijn uiteraard ergerlijk. Maar dat er aan toegegeven wordt door de samenleving, zoals in het geval van Juf Magalie en de juf uit Diegem, is pas echt onvergeeflijk. Dat arme Samuel Paty het al aangewezen vond om een deel van zijn klas weg te sturen om les te geven over een essentieel beginsel van de westerse samenleving, de vrijheid van meningsuiting, is helaas typerend. Jonge moslims zouden precies de specifieke doelgroep voor dat soort lessen moeten zijn. Mohammed-cartoons zouden zelfs verplichte leerstof moeten zijn.

De poging van Samuel Paty om rekening te houden met godsdienstige onredelijkheid heeft hem trouwens niet behoed voor een gruwelijke dood veroorzaakt door godsdienstige onredelijkheid. Ook daar zit een les.