Ongeveer honderd uitbaters van hotels, restaurants en cafés in Ieper plaatsten vandaag chrysanten voor de gesloten deur van hun zaak. Ze doen dit als teken van rouw na de verplichte sluiting die werd opgelegd door de overheid.

Honderd horeca-uitbaters uit Ieper laten zien niet tevreden te zijn met de maatregelen die voor hen zijn opgelegd door de overheid. Ze laten dit zien door chrysanten, die normaal deze periode veel op grafstenen worden geplaatst, voor de gesloten deur van hun zaken te plaatsen. De frustratie van de eigenaars ligt vooral bij de vele investeringen die gemaakt zijn door velen onder hen. Toen de horeca weer open ging na de ‘lockdown’ hebben de uitbaters veel uitgaven moeten doen om hun zaak ‘coronaproef’ te maken. Maar dat heeft zo blijkt niet geholpen tegen een verplichte sluiting.

“De horeca krijgt nu wel een compensatie van de overheid, maar dat geld had beter besteed kunnen worden”, zegt Natascha Filliers van hotel Ariane aan VRT NWS. Volgens haar had het geld beter naar sensibiliseringscampagnes gegaan. “En om gerichtere controles te doen. De overheid moest volgens mij strenger optreden tegen de café- en restaurantuitbaters die geen rekening hielden met de regels. Nu zijn we allemaal gestraft en dat is verschrikkelijk.”