Afgelopen nacht is de hoofdstad van Nagorno-Karabach, Stepanakert, gebombardeerd door het Azerbeidzjaanse leger. SCEPTR-journalist Jakob Kürüm was daar tijdens de bombardementen en moest zich schuil houden tijdens de aanval. Deze ochtend ging hij naar de getroffen doelwitten en sprak met enkele burgers.

Stepanakert is de hoofdstad van de regio en het culturele en economische centrum van Nagorno-Karabach. In de stad bevinden zich verschillende overheidsinstellingen. Volgens Kürüm begonnen de bombardementen rond 21:00 en eindigden ze rond middernacht. Het eerste grote doelwit dat de Azeri’s probeerden raken was een oliepijplijn. Dat is echter niet gelukt. Er zijn wel verschillende civiele doelwitten geraakt zoals supermarkten, winkels, woongebouwen en autogarages. Op de foto’s is zo een garage te zien met kapotte auto’s en verbrande banden.

Waarom plots Stepanakert geviseerd werd, is onduidelijk. Tijdens de vorige oorlog was dit ook een belangrijk doelwit. “Er wordt momenteel zwaar gevochten in het zuiden van het land,” zegt Kürüm. “De Azeri’s probeerden de Laçın-corridor te veroveren. Dat is een bergpas en de belangrijkste verbinding tussen Nagorno-Karabach en Armenië. Volgens mijn informatie staat daar zelfs een Russische buitenpost, wat dus zou betekenen dat het een riskant doelwit is. Toch heeft het Azerbeidzjaanse leger het geprobeerd, al is het mislukt. Had het gelukt zou het een zeer zware nederlaag geweest zijn voor de Armenen. De bombardementen in Stepanakert waren dus waarschijnlijk een vergeldingsaanval.”

Levensomstandigheden van de Armenen in Stepanakert, Nagorno-Karabach

Kürüm ging ook spreken met enkele bewoners en kon zien hoe ze daar leefden. “Schrijnend gewoon,” zegt hij. “Ze brengen het meeste van hun tijd door in een kelder. De angst is groot. Er heerst vooral hongersnood. Het enige wat ze hebben is hard brood en nog wat kaas, en dan nog is hun gastvrije cultuur heilig. Ik kom binnen en word soms bijna verplicht door hen om met hen mee te eten van het laatste beetje brood en kaas dat ze hebben. De situatie is onbeschrijfelijk triestig, zeker voor de gewone bevolking. Zij lijden het meeste onder de situatie.”

Foto’s: 

Foto © SCEPTR: Stepanakert na bombardementen
Foto © SCEPTR: Stepanakert na bombardementen
Foto © SCEPTR: Restanten van garage
Foto © SCEPTR: Restanten van garage
Foto © SCEPTR: Stepanakert na bombardementen
Foto © SCEPTR: Stepanakert na bombardementen
Foto © SCEPTR: Azerbeidzjaanse bom die niet ontploft is
Foto © SCEPTR: Azerbeidzjaanse bom die niet ontploft is
Foto © SCEPTR: Ontplofte auto
Foto © SCEPTR: Ontplofte auto
Foto © SCEPTR: Geraakte garage
Foto © SCEPTR: Geraakte garage

1 REACTIE