Het personeel van supermarktketen Delhaize mag sinds kort een hoofddoek dragen. “We willen een correcte afspiegeling zijn van de maatschappij”, verklaart Roel Dekelver, woordvoerder van de supermarkt Delhaize. De aanpassing van het arbeidsreglement gebeurde al een jaar geleden, maar raakte nu pas bekend, meldt Het Laatste Nieuws.

“Iedereen is welkom bij Delhaize en iedereen moet zich ook welkom voélen.”  Daarom zijn alle hoofddeksels voortaan toegestaan in Delhaize. Het gaat dus zeker niet alleen over hoofddoeken. Mogelijk ziet u binnenkort een Delhaize winkelbediende met een keppeltje of met een pet.

Een kassierster met boerka moet u dan weer niet meteen verwachten. “Belangrijke voorwaarde is dat er geen probleem is qua veiligheid of herkenbaarheid. Om die reden kan een boerka, bijvoorbeeld, nog steeds niet”, legt de woordvoerder uit.

Die nieuwe regel is enkel van toepassing op supermarkten die door Delhaize zelf uitgebaat worden. “Zelfstandige uitbaters van AD Delhaize-filialen beslissen zelf welk beleid ze voeren, voor hen is het louter een advies”, verduidelijkt Dekelver.

Bij Albert Heyn is er ook een hoofddoek als accessoire bij het uniform

Op dat laatste vlak hanteert Delhaize alvast nog een andere politiek dan zelfstandige Albert Heyn-winkels, die net als Delhaize overigens, deel uitmaken van de Ahold groep. Daar zijn ook de zelfstandige uitbaters verplicht de algemene company policy van AH te volgen. Bij Albert Heyn de hoofddoek ook effectief deel uit als accessoire van het officiële uniform. 

Ook in winkelketens als Ikea of Torfs mogen werknemers al een (religieus) hoofddeksel dragen. Carrefour past een totaalverbod toe. En Colruyt staat het dragen van hoofddeksels toe, maar uitsluitend aan werknemers die niet in contact komen met klanten.

In die supermarkten geldt een verbod “omdat we de neutraliteit willen bewaren”, klinkt het. Daarom mag het personeel in onze winkels geen uiterlijke tekenen van religieuze of politieke overtuiging tonen.