Ook Vlaanderen verlengt de herfstvakantie in het onderwijs tot en met 11 november. Dat laat minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) zondagavond weten. Weyts bevestigde het zondagavond ook telefonisch in het VTM Nieuws. 

Ben Weyts reageerde vanavond telefonisch in VTM nieuws en wijst op het gewijzigde advies van virologen. De beslissing is ook doorgesproken met de diverse actoren in het onderwijs. De beslissing van Weyts komt er na overleg met virologen. 

“De druk op de scholen verhoogt. Scholen zijn geen eilanden. Ook daar zie je een stijging van het aantal besmettingen. Ze hebben nood aan een verlengde adempauze. Dat is goed voor de scholen om de druk weg te nemen.”

Weyts erkent dat hij op zijn eerdere standpunten terugkeert. Hij wijst op de gewijzigde visie van de virologen en op de toenemende druk in het onderwijs. De verlenging van de herfstvakantie is ook reeds besproken en goedgekeurd binnen de Vlaamse Regering. 

Ook viroloog Marc Van Ranst noemde de beslissing van Weyts “een wijze beslissing”. Hij pleitte ook voor een soort “nationale thuisblijfactie”

Vanochtend had Vlaams Minister-president Jan Jambon in het VRT-programma ‘De Zevende Dag’ nog gezegd dat “je een huis niet begint te blussen, voor het in brand staat”. Ook in het VTM-nieuws zei hij zondagmiddag ook nog dat “vandaag de cijfers in Vlaanderen substantieel lager dan in Brussel en Wallonië” zijn en dat hij “niet op de zaken wou vooruitlopen”