België dreigt 3,2 miljard euro aan exportverliezen op te lopen als het tot een harde brexit komt. Dat blijkt uit cijfers van de Franse kredietverzekeraar Euler Hermes.

Volgens Euler Hermes is de kans op een harde brexit aanzienlijk toegenomen, tot wel 45 procent.  Uit de laatste berekeningen kan een harde brexit tot 33 miljard euro per jaar aan exportverliezen voor de landen van de Europese Unie leiden. Duitsland, Nederland, Frankrijk en België worden in dat geval het zwaarst getroffen. Vooral de sector van de transportmiddelen krijgt harde klappen. Hier zou een exportverlies van 969 miljoen euro worden genoteerd. Ook de chemische sector (409 miljoen euro verlies), kunststoffen (284 miljoen euro), minerale producten (216 miljoen euro) en textiel (207 miljoen euro) zitten in de hoek waar de hardste klappen vallen.

Nog volgens Euler Hermes zou het Verenigd Koninkrijk in 2021 geconfronteerd kunnen worden met een negatieve bbp-groei van -5 procent, een daling van de export met 15 procent en een inflatie van meer dan 5 procent gedurende zeker 6 maanden.