De Nederlandse partij GroenLinks wil iedere 18-jarige Nederlander een startkapitaal van 10.000 euro cadeau geven. Het idee moet betaald worden met een vermogensbelasting voor al wie 1 miljoen euro of meer bezit.

Volgens GroenLinks kan het geld gebruikt worden voor het bekostigen van studies of om bijvoorbeeld een eigen bedrijfje op te starten. De kostprijs van de maatregel wordt geraamd op 2,2 miljard euro. De partij wil het geld halen uit een ‘solidariteitsbijdrage’ voor miljonairs. Wie meer dan 1 miljoen euro bezit, zou 1 procent moeten afstaan als vermogensbelasting. Mensen met een vermogen van 2 miljoen euro, moeten een extra belasting van 2 procent ophoesten. “Op die manier wil GroenLinks de kansenongelijkheid te lijf gaan”, luidt het. “Miljonairs met kinderen gaan aan dit systeem bijdragen. Er zitten ongetwijfeld jongeren bij die het niet nodig hebben, maar het overgrote deel van heeft géén ouders die miljonair zijn.”

In Nederland worden ieder jaar iets meer dan 200.000 kinderen 18 jaar. Het opmerkelijke voorstel staat in het verkiezingsprogramma van GroenLinks dat zaterdag wordt voorgesteld.

 

1 REACTIE