Greta Thunberg, de jonge Zweedse klimaatactiviste heeft de Amerikanen opgeroepen om voor Joe Biden te stemmen. De activiste, bekend als figuur in de internationale jeugdklimaatbeweging “Fridays for Future”, lanceerde zaterdag via Twitter een oproep om de democratische kandidaat Joe Biden te steunen. 

“Ik doe nooit aan partijpolitiek. Maar de volgende Amerikaanse verkiezingen staan daar ver boven”, schreef de 17-jarige Thunberg op haar Twitter-account.

“Vanuit klimaatoogpunt gebeurt er veel te weinig en velen van jullie verdedigden natuurlijk andere kandidaten. Maar hey … weet je … verdomme! Organiseer jezelf goed en doe wat nodig is zodat iedereen op #Biden stemt” voegde de jonge Zweedse toe.

Donald Trump, zelf eerder een klimaatrealist zei ooit “Het zal uiteindelijk afkoelen”, terwijl er hevige branden woedden in Californië. En Joe Biden omschreef de Amerikaanse president ooit als een “klimaatpyromaan”.

Dat Thunberg nooit aan partijpolitiek doet klopt niet helemaal. Zo koos ze eerder de voorbije maand ook al partij en steunde ze de Zweedse Groenen in een discussie rond de uitbreiding van een bedrijf in het Zweedse Lysekil.

Ook het magazine ‘Scientific American’ riep op om voor Biden te kiez

President Donald Trump toonde zich in het verleden dus geen grote fan van Greta. Vorig jaar in december, toen ze door het Amerikaanse tijdschrift Time is uitgeroepen tot “persoon van het jaar”, schreef Trump op Twitter dat Thunberg maar beter moest werken om “haar woede te beheersen”. Hij advuseerde haar ook om wat te “ontspannen” door met een vriend naar een film te gaan.

Na haar passage bij de Verenigde Naties in september 2019 en haar beruchte uitspraak  “How dare you?” (“Hoe durf je?”), maakte Donald Trump sarcastische grapjes over “dit zeer vrolijke jonge meisje” wiens visie van een “stralende en magnifieke toekomst een genot is om te zien”.

Het Amerikaans wetenschappelijk magazine ‘Scientific American’ riep vorige maand ook op om op 3 november voor Biden te kiezen. Alle redacteurs ondertekenden die oproep en daarmee koos het magazine voor het eerst sinds twee eeuwen partij in de verkiezingsstrijd.

1 REACTIE