“Jullie willen rellen? Jullie krijgen rellen”. Een jongen V.C. die beweert dat hij de neef is van één van de verdachten van het geweld op de 15-jarige jongen Beau uit Puurs dreigde vandaag met geweld tijdens de protestwandeling voor Beau. Deze is gepland nu zondag 18 oktober tussen 14 en 15 uur te Puurs en is een initiatief van Patrick Van Peteghem, een 26-jarige arbeider uit Hoboken. Hoe ernstig deze bedreigingen zijn is voorlopig onduidelijk. Vrijdagavond zijn nog drie 19-jarige allochtone jongeren opgepakt nadat een van hen met zijn wagen tegen forse snelheid was ingereden op een betoging van Vlaams-nationalisten. De spanning in Puurs neemt toe. 

Bij de manifestatie van zondag sluiten zich ook andere organisaties. Van Peteghem en zijn mede-organisator Roy Van Delft benadrukken dat hun initiatief niet zozeer een politiek event is, maar dat het groeide uit oprechte verontwaardiging. Toch konden we op de Facebookpagina van het Vlaams Forum een oproep zien waaruit blijkt dat onder meer Voorpost, Vlaams Belang en Schild en Vrienden ook oproepen voor de manifestatie.

Op de uitnodiging van het event reageren de organisatoren: “We doen deze actie omdat we de familie willen steunen. Omdat hen persoonlijk kennen en omdat we streekgenoten zijn,” klinkt het. “We vernemen dat er politieke partijen willen deelnemen aan de Mars. Wij benadrukken dat dat voor ons alle politieke partijen de familie een hart onder de riem mogen komen steken. Het is een openbare mars en dus iedereen kan en mag deelnemen.”

De organisatoren roepen op tot een “vreedzame mars om de familie te steunen” en vragen uitdrukkelijk om de coronamaatregelen te respecteren.  Ze verwerpen uitdrukkelijk ook alle racistische leuzes of het oproepen tot haat.
(lees verder onder deze tweet)

Gespannen sfeer en bedreigingen met rellen

De gebeurtenissen van vrijdagavond versterken Van Peteghem in zijn vastberadenheid. In een reactie liet hij ons weten bijzonder boos te zijn over wat er vrijdagavond gebeurde. Verwijzend naar de bedreigingen op Facebook zei hij dat er geen enkel excuus bestaat voor de manier waarop Beau is behandeld geweest. In zijn Facebookpost schrijft V.C. : “Ik zal er ook bij zijn met al (me) soldaten uit Willebroek. Me neefje onschuldig vast laten zitten toch? Jullie willen rellen? Jullie krijgen rellen” 

De jongen die de bedreigingen uitte, insinueerde namelijk dat er sprake zou zijn geweest van uitlokking. Dat de situatie “complexer” was dan het lijkt was ook al te horen in de eerste reacties na de aanval op de jongen.

In elk geval vormt het geweld op de 15-jarige Beau voor veel mensen de druppel die de emmer doet overlopen. Dat er vrijdagavond een auto met drie allochtone jongeren aan boord inreed op de menigte betekent wellicht enkel nog olie op het vuur. 

De betoging zelf verliep volgens getuigen nochtans rustig, tot plots een auto met gedoofde lichten aan hoge snelheid probeerde in te rijden op de menigte. Als bij wonder vielen daarbij geen gewonden.

Burgemeester Koen Van den Heuvel (CD&V) liet weten dat hij het incident met de wagen ten strengste afkeurt, net als wat er gebeurde met de jongen van 15. Maar ook het feit dat de betoging plaatsvond, is voor de burgemeester ontoelaatbaar in coronatijden. De burgemeester verklaarde voorts nog dat hij “iedere vorm van geweld” afkeurt en samen met de politie en de inwoners “onze mooie gemeente niet (laat) kapen door extremisten uit welke hoek ook”.

Ooggetuige Oswald Naudts: “De wagen gaf twee keer gas en heeft nog een tweede keer geprobeerd mensen aan te rijden”

Oswaldt Naudts was een van de manifestanten in Puurs en zag wat er gebeurde. Hij schat dat er zich rond acht uur zo’n 350-tal manifestanten in Puurs bevonden op het Hondsplein. Onder meer Rob Verreycken (oud VB-parlementslid) hield er een toespraak. “Zijn boodschap was om zeker vreedzaam te betogen en niet in te gaan op welke provocatie dan ook“, vertelt Naudts. Maar even later zou het toch fout lopen. 

Dat de menigte zich in beweging zette, veroorzaakte volgens Naudts enige spanningen tussen de manifestanten en de politie en de burgemeester. Volgens Naudts was de politie daar duidelijk niet op voorbereid. 

“Toen de menigte het plein overstak kwam er ineens een auto die vol gas geeft en op de betogers komt ingereden. Ik liep daar ongeveer 100 meter achter en zag het tumult. Ik zag dat een deel van de betogers zich rond het voertuig plaatsten. De wagen gaf twee keer gas en voorbij mij, zo’n 150 meter verder, heeft hij nog eens geprobeerd mensen aan te rijden.”

De politie trachtte volgens Naudts de wagen nog klem te rijden met hun dienstvoertuig, maar de wagen kon ontkomen. Wat later reed die zich uiteindelijk toch vast en kwam tot stilstand tegen een politievoertuig. Vervolgens konden de drie verdachten gearresteerd worden. 

2 REACTIES