MR-voorzitter Bouchez heeft nu ook vijanden in zijn eigen partij gemaakt. Zo nam het heel wat tijd in beslag vooraleer de MR-ministers voor de federale regering konden aangeduid worden. Dat zou naar verluidt alles te maken hebben met de eigenzinnige keuzes van Bouchez. Zo meldt VRT NWS.

MR die in de vorige regering bijzonder royaal bedeeld was moest fors inleveren qua ministerposten. En zo blijven een aantal mandatarissen achter met een wrang gevoel.  Minder ministerposten betekent keuzes maken, moeilijke keuzes. En die keuzes hebben nu voor heel wat verbazing gezorgd.

Een grote verrassing is de Mathieu Michel. Mathieu is de jongere broer van Charles Michel en zoon van oud-partijvoorzitter en oud-minister Louis Michel. De man was tot voor kort een nobele onbekende die als voorzitter van de provincieraad van Waals-Brabant een weinig politiek belangrijke, maar wel goed betaalde job had.

 

De keuze voor een broer van Charles Michel kan bijna niet anders gelezen worden dan een weinig discrete poging om de “clan-Michel” te vriend te houden. Bouchez dankt zijn plaats als voorzitter aan zijn partijgenoot Didier Reynders die inmiddels EU-commissaris voor Justitie is geworden. 

Als troostprijs mag Denis Ducarme opnieuw fractieleider zijn

De benoeming van Mathieu Michel kost nu de kop van Denis Ducarme, die zichzelf tot gisteren nog minister van Middenstand, Zelfstandigen, KMO’s, Landbouw en Maatschappelijke Integratie mocht noemen. Bouchez had nochtans een alternatief bedacht voor Ducarme. Die zou de plaats moeten innemen van Valérie De Bue, minister van ambtenarenzaken in de Waalse Regering. Die laatste zou pas last minute geïnformeerd zijn geweest van de plannen over de stoelendans. 

Jammer genoeg voor Ducarme en Bouchez viel dat plan in het water. Er is namelijk een juridisch probleem. Volgens een recent decreet moet de Waalse Gewestregering namelijk voor één derde uit vrouwen bestaan. En dus kon die wissel niet doorgaan. 

Denis Ducarme zou als troostprijs zijn oude functie als Kamerfractieleider opnieuw krijgen. Wat er ook van zij. Door zijn eigengereide handelswijze joeg de flamboyante MR-voorzitter een hoop mensen tegen zichzelf in het harnas en mag nu intern spitsroeden lopen.

Binnen de MR verwijt men hem nu amateurisme. Want hoe is het mogelijk dat Bouchez dat plan wilde doorvoeren. Het lijkt er in elk geval op dat hij zijn plan onvoldoende intern had doorgesproken of overlegd en zo loopt Bouchez nu ook binnen zijn eigen partij imagoschade op.