Facebook zal geen politieke advertenties meer toestaan na de Amerikaanse presidentsverkiezingen op 3 november. Dat is een tijdelijke maatregel die ze nemen om naar eigen zeggen misbruik en verwarring te vermijden. Dat meldt onder andere HLN. Eind september waarschuwde de FBI ook al voor mogelijk misbruik.

De FBI vreest dat cybercriminelen en buitenlandse instellingen politieke advertenties kunnen lanceren met valse informatie of zelfs vroegtijdig een winnaar uitroepen. Dit zou voor verwarring zorgen en zelfs de legitimiteit van de verkiezingen in gevaar brengen. Facebook reageert nu dus door zulke advertenties tijdelijk te verbieden. Daarnaast wil Facebook ook berichten tegengaan die een vroegtijdige winnaar uitroepen. Zulke berichten krijgen een label van grote mainstreammediabedrijven en verkiezingsfunctionarissen om desinformatie te vermijden. Ten slotte maakte Facebook bekend dat advertenties worden verboden die beweren dat er sprake is van wijdverspreide stemfraude. Advertenties die de geldigheid en legitimiteit in vraag trekken of de resultaten tegenspreken, worden ook niet langer toegelaten.