Supermarktketen Carrefour bevestigt aan SCEPTR dat hun personeelsbeleid ten aanzien van het dragen van een hoofddoek of enige andere tekens van politieke, filosofische of religieuze overtuiging ongewijzigd blijft. “In strikte neutraliteit ten opzichte van onze klanten, maar ook in overeenstemming met onze normen voor gezondheid en veiligheid op het werk,” klinkt het. Concurrent Delhaize had nochtans vorige week net het tegenovergestelde aangekondigd.  Vanuit het principe dat “iedereen welkom is bij Delhaize en iedereen er zich ook welkom moet voélen” is aangekondigd dat het personeel, bijvoorbeeld de hoofddoek kan dragen.

Ook andere tekenen van religieuze overtuiging, zoals het keppeltje zijn toegestaan bij Delhaize. Net zoals dat bij Albert Heijn al lang het geval was. Bij die laatste vormt de islamitische hoofddoek zelfs een ‘accessoire’ in het uniform. Wel is het zo dat uit veiligheidsoverwegingen soms nog een afwijking kan gelden. 

“Delhaize is zeker geen trendsetter”, schreef Het Laatste Nieuws over die beslissing. En verwees toen naar andere retailers zoals Ikea en Torfs waar een hoofddoek wél kan op de werkvloer. Maar wie kijkt naar het beleid bij supermarktketens stelt vast dat de realiteit genuanceerder is.

Colruyt staat het dragen van hoofddeksels toe. Maar uitsluitend aan werknemers die niet in  contact komen met klanten. Ook bij Colruyt is het niet toegestaan voor het winkelpersoneel of het kassapersoneel.  “Omdat we de neutraliteit willen bewaren, mag het personeel in onze winkels geen uiterlijke tekenen van religieuze of politieke overtuiging tonen”, verklaart Colruyt die keuze. 

“Wij verwachten dat onze medewerkers géén opzichtige tekens van politieke, filosofische of religieuze aard dragen op de werkplek”

SCEPTR vroeg ook een reactie aan Carrefour, die andere grote supermarktketen in ons land. Uit de reactie blijkt dat Carrefour alvast een andere filosofie hanteert dan Delhaize.

“Carrefour is zeer geëngageerd op vlak van diversiteit”, laat PR en corporate communications directeur Aurélie Gerth aan SCEPTR weten.  “Als zodanig, en zoals beschreven in ons arbeidsreglement, respecteren we de levensstijl, de cultuur en de vrijheid van geloof en mening van onze medewerkers en klanten”, legt Gerth uit. 

Maar wat blijkt? De Franse supermarktketen komt, vanuit het zelfde respect voor diversiteit, tot een totaal andere conclusie dan Delhaize en Albert Heijn. 

“Daarom verwachten we van al onze medewerkers dat ze geen opzichtige tekens van politieke, filosofische of religieuze aard dragen op de werkplek. In strikte neutraliteit ten opzichte van onze klanten. Maar ook in overeenstemming met onze normen voor gezondheid en veiligheid op het werk”, besluit ze.

nvdr: De foto links is een foto van een supermarkt in Istanbul, waar het winkelpersoneel ook geen religieuze symbolen zoals hoofddoeken draagt.