“Op een moment dat de besmettingen de pan uit swingen en er zoveel mogelijk testen moeten worden gedaan om zicht en grip te krijgen op de pandemie, besteden we blijkbaar een deel van de capaciteit uit aan Nederland! Als die informatie klopt, dan is dit onbegrijpelijk.” N-VA Kamerlid Frieda Gijbels reageert met verbijstering tegenover SCEPTR op de informatie dat Nederland een beroep zou doen op Belgische ‘monsterlaboratoria’ om de testcapaciteit op te schalen

“Ik viel zowat van mijn stoel toen ik in het Nederlandse Nieuwsuur hoorde dat de Nederlanders hun testcapaciteit aan het uitbreiden zijn. Door beroep te doen op Belgische labs. Dit is wel heel erg pijnlijk op een moment dat onze eigen testcapaciteit tekort schiet.”

In augustus beloofde minister Philippe De Backer (Open Vld) in de commissie Gezondheid dat hij de testcapaciteit zou opschalen. Doelstelling was 90.000 PCR testen per dag. “Daarvoor is 50 miljoen geïnvesteerd in het zogenaamde ‘testplatform bis’. Dat zou zorgen voor 40.000 extra testen, bovenop de 50.000-55.000 die de klinische labs konden presteren. Tegen einde september zou dat in orde komen.

“Op moment dat besmettingen uit de pan swingen, besteden we blijkbaar een deel van de capaciteit uit aan Nederland. Onbegrijpelijk”

“Maar die deadline is duidelijk niet gehaald”, stelt Frieda Gijbels vast. We realiseren momenteel ca. 60.000 tests per dag en daarmee zitten we aan de limiet klonk het eerder deze week. Recent is zelfs de teststrategie bijgesteld: “Op een moment dat de besmettingen de pan uit swingen en we zoveel mogelijk testen moeten doen om zicht en grip te krijgen op de pandemie, besteden we dan blijkbaar ook nog een deel van de capaciteit uit aan Nederland! Als die informatie klopt, dan is dit onbegrijpelijk.

Gijbels diende ook meteen een parlementaire vraag in en zal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a/Vooruit) interpelleren in de commissie Volksgezondheid. Ze wil ondertussen proberen te onderzoeken om hoeveel en over welk soort testen het precies gaat.

Vooralsnog beschikken we nog niet over een reactie van Minister Vandenbroucke, maar mogelijk volgt die later op de dag.