N-VA Kamerlid Frieda Gijbels (N-VA) “voelt plaatsvervangende schaamte”, na het bekijken van de reportage van Pano. Daaruit blijkt onder meer dat bijna 27 miljoen mondmaskers, die zich in perfecte staat zouden hebben bevonden, vernietigd zijn. Omwille van een budgettaire keuze die minister van Volksgezondheid De Block maakte. De kostprijs van de vernietiging was éénmalig 47.000 EUR. Ze ergens anders opslaan zou jaarlijks ca. 60.000 EUR hebben gekost. Op de dag van vandaag kostte het coronavirus al aan meer dan 10.000 landgenoten het leven.

Het ging om een strategische stock die ten tijde van de Mexicaanse griep door ons land is aangekocht. Ze blijken jarenlang bewaard in een legeropslagplaats in Namen. Maar die mondmaskers zijn dus allemaal vernietigd. Verbrand zo blijkt. Dat geeft voormalig minister van volksgezondheid Maggie De Block ook toe. In de reportage zegt ze echter dat ze niet verantwoordelijk kan gesteld worden voor wat “operationeel” is misgelopen. 

Kamerlid Frieda Gijbels (N-VA) volgt het dossier al op sinds januari van dit jaar. Ze interpelleerde De Block al sinds het begin van dit jaar meerdere malen in de commissie Volksgezondheid van het Parlement, maar stuitte op een muur van onwil.

Gijbels is verontwaardigd over de gang van zaken: “Ik kan er nog in komen dat de strategische maskervoorraad niet meteen ‘top of mind’ is wanneer er geen concrete dreiging is van een epidemie. Wat ik niet begrijp, is dat er geen maatregelen zijn genomen toen bleek dat in China een nieuwe besmettelijke ziekte was uitgebroken.”

(Lees verder onder deze tweet)

Al in januari vroeg Gijbels aan De Block of er geen mondmaskers moesten aangekocht worden

In januari vroeg Gijbels nog aan minister De Block in de commissie Volksgezondheid “of ons land zich niet moest voorbereiden op een toenemende vraag naar mondmaskers”.

“Had men toen meteen bestellingen geplaatst, dan was men nog voor de fase geweest dat de markt grondig verstoord geraakte”, zegt Gijbels met overtuiging. “Maar op dat moment was er totaal geen gevoel van urgentie bij minister De Block, pure nonchalance eigenlijk”, aldus het N-VA Kamerlid.

“Het gevolg van het tekort aan mondmaskers was niet alleen dat zorgverstrekkers en kwetsbare mensen niet de gepaste bescherming hadden tijdens de pandemie, maar ook dat het aantal testen sterk moest worden ingeperkt. Op den duur kon je enkel nog getest worden als je zo ziek was dat je in het ziekenhuis moest worden opgenomen.”

Frieda Gijbels hoopt dat de nieuwe minister van Volksgezondheid op zijn minst lessen voor de toekomst zal trekken. Samen met haar collega’s Kathleen Depoorter en Yngvild Ingels diende ze een voorstel van resolutie in. “Daarin vragen we om het pandemieplan te updaten én ervoor te zorgen dat het regelmatig gecontroleerd en ingeoefend wordt, op zijn minst aan het begin van elke regeerperiode”, besluit Gijbels.

500.000 mondmaskers voor Vlaamse woonzorgcentra geblokkeerd door Federale overheid

Ander opzienbarend feit is dat sinds begin mei, een levering van 500.000 stuks KN 95 mondmaskers, bestemd voor de Vlaamse woonzorgcentra door de federale overheid geblokkeerd staan in de haven van Gent. Volgens Pano is dat enkel omwille van het ontbreken van enkele stickers op de verpakking. 

Frank Geets, administrateur-generaal van het Vlaams Facilitair Bedrijf legt uit: “Met deze maskers is niets mis. Maar bij een eerste controle bleek dat er op een aantal verpakkingen geen stickers zat. Daardoor is dit lot definitief afgekeurd.”

Deze  maskers zijn volgens Pano enkel afgekeurd omdat ze volgens de regels van de federale overheid speciale stickers moeten hebben. Met een gebruiksaanwijzing. Slechts een paar dozen bevatten geen sticker. En daardoor blokkeerde de federale overheid de hele lading. Een half miljoen Vlaamse maskers staat nu al vijf maanden vast. 

Volgens Geets zijn het perfect goede mondmaskers. De andere helft van deze levering is effectief uitgedeeld in de woonzorgcentra. Hoewel het om exact dezelfde maskers gaat, weliswaar zonder sticker, staan de maskers nog steeds geblokkeerd. 

Kafkaiaanse toestanden, concludeert Pano. De administrateur-generaal spreekt dat alvast niet tegen.

Wouter Beke (CD&V): “We zoeken nog altijd een manier waarop die 500.000 maskers toch kunnen gebruikt worden”

Volgens Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) is men nog altijd op zoek naar een manier om die maskers alsnog te gebruiken. Juridische stappen zouden eventueel overwogen worden.

Philippe De Backer (Open Vld) en ex-federaal minister die de corona taskforce leidde verwijst naar de ‘ATP-procedure’. Die procedure is ingevoerd om kwalitatieve maskers te onderscheiden van slechte maskers. 

“Ik heb liever dat een leverancier een paar dagen moet wachten om die maskers in België  te kunnen binnenbrengen zodat we zeker zijn dat die maskers kwalitatief blijken te zijn. Eerder dan snel iemand door te laten en ervoor te zorgen dat slechte maskers op de markt zouden komen”

Terwijl ziekenhuizen en woonzorgcentra wachten op mondmaskers blijkt nu dat er enerzijds miljoenen mondmaskers zijn vernietigd en dat er ook wat schort aan de kwaliteitscontroles.

Gijbels kondigt na de Pano-reportage van vandaag alvast aan dat ze bijzonder veel argumenten heeft gezien om de actualisatie van het pandemieplan opnieuw op tafel te leggen in de commissie Volksgezondheid.

“Ik zal me samen met mijn collega’s verder blijven ingraven in de torenhoge stapel dossiers. De ambitie moet zijn om op zijn minst lessen te trekken voor de toekomst uit deze Kafkaiaanse periode”, concludeert ze.