De Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin is naar eigen zeggen “geschokt” door het feit dat Franse super- en hypermarkten aparte rekken met halal- en koosjer voedsel hebben. Van een verbod wil hij niet weten, maar de minister roept bedrijven en geldschieters wel op om aan het algemeen belang te denken en “van tijd tot tijd vaderlandslievend te zijn”.

“Ik vind het altijd schokkend om in een hypermarkt aan te komen en een afdeling met deze of die ‘communautaire keuken’ aan te treffen”, zegt de Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin. “Zo begint ‘communautarisme’.” 

Ter info: in deze specifieke Franse context doelen de woorden ‘communautarisme’ of ‘separatisme’ op het ontstaan van parallelle samenlevingen die haaks staan op of zich verzetten tegen de Franse, of op culturen die zich niet assimileren – in dit geval orthodoxe moslims.

“Hypermarkten mogen van tijd tot tijd vaderlandslievend zijn”

De minister pleit niet voor een verbod op de verkoop van halalproducten, maar roept de grote Franse super- en hypermarkten op om van tijd tot tijd “vaderlandslievend te zijn”.

“Deze grote Franse bedrijven die directe marketing organiseerden, richten zich naar mijn mening niet tot een bepaalde bevolkingsgroep omdat ze hen deze of die respectabele consumptie wilden aanbieden, maar omdat ze geld wilden verdienen aan het ‘communautarisme’. En ik, persoonlijk, ben geschokt. Als we politici ter verantwoording kunnen roepen, kunnen we het kapitalisme ook vertellen dat het van tijd tot tijd vaderlandslievend mag zijn”, aldus Darmanin.

“Het Franse kapitalisme en het wereldkapitalisme hebben een verantwoordelijkheid”, aldus de minister. Hij roept bedrijven en geldschieters op om op te letten dat ze niet enkel aan snel geldgewin denken, maar ook aan het “algemeen belang”.

1 REACTIE

  1. Hallal, Kosher,
    Die halfbroertjes Ismaël & Isack beiden zonen van Abraham, hebben met hun nakomelingen maar één gemeenschappelijk doel : ‘Ge zult zo talrijk zijn als de sterren aan het firmament en als de zandkorrels op het strand… en ge zult de wereld overheersen. Soms zeggen andere culturen ‘maintenant c’est bien assez !’ , niet noodzakelijk in de taal van Moliére. Hoe zou dát toch komen?