De Franse Gemeenschap zal nooit een begroting evenwicht hebben, dat zegt Franstalig minister van Begroting Frédéric Daerden (PS). “We hebben te weinig inkomsten in verhouding tot onze noden.”

“Het is een totale utopie om te geloven dat het begrotingstekort tot nul kan worden teruggebracht. Ongetwijfeld hebben we te weinig inkomsten in verhouding tot onze noden”, zegt Franstalig minister van Begroting Frédéric Daerden (PS) in de Begrotingscommissie van het Franstalig Parlement.

Schuld verdubbelt in vijf jaar tijd, maar “maak je geen zorgen”

In 2024 zal de Franse Gemeenschap een begrotingstekort van één miljard euro hebben. De schuld zal volgens de huidige prognoses in datzelfde oplopen tot 13 à 14 miljard euro, een verdubbeling tegenover 2019.

Toch houden de cijfers volgens de minister “geen cataclysme in op de korte en middellange termijn”. “Maak je geen zorgen, we staan niet op het punt om failliet te gaan”, zegt Daerden, die eraan toevoegde dat de Franstalige schuld niet zorgwekkender is dan die van “andere entiteiten”.

De Franse Gemeenschap wordt gefinancierd door dotaties van de federale overheid, die op hun beurt afkomstig zijn uit de BTW-inkomsten en de personenbelasting. Zelf heeft de Gemeenschap geen middelen om voor inkomsten te zorgen. Driekwart van het jaarlijkse budget van 11 miljard euro gaat naar het Franstalig onderwijs.

Vlaams Belang: “Weten allemaal wie de factuur zal betalen”

“Het gaat hier tenslotte wel om socialistisch linksliberaal Waals potverteer gestut door onrechtvaardige miljardenstromen uit Vlaanderen”, reageert Vlaams Belang-Kamerlid Wouter Vermeersch. “Logisch dat het in de ogen van Daerden niet om een ramp gaat. Uiteindelijk weten we allemaal wie de factuur zal betalen.”