Conner Rousseau, voorzitter van sp.a, liet gisteren weten dat ze voor een van hun ministerposten buiten de politiek zouden gaan. Een ‘bom’ noemde hij het zelf. Uit goede bronnen kwamen we al te weten dat hij dit eerst zou hebben gevraagd aan tv-viroloog Marc Van Ranst. Maar deze zou hebben geweigerd. Om 23 uur gisterenavond maakte Rousseau de ‘bom’ bekend op Instagram. Een grijnzende foto van Frank Vandenbroucke met het opschrift ‘He’s back, bitches.’ lijkt duidelijke taal.

Frank Vandenbroucke (sp.a) was jaren geleden al actief in de politiek. Zijn intrede als vicepremier en minister van Volksgezondheid en Sociale zaken is al een tweede ‘comeback’. Vandenbroucke moest in 1995 opstappen als minister van Buitenlandse Zaken in de nasleep van het Agustaschandaal. In dit dossier beloofde het Italiaans helikopterbedrijf vele miljoenen aan sp.a- en PS-politici voor het goedkeuren van een contract. Vandenbroucke stapte op nadat bekend raakte dat hij had voorgesteld om het ontvangen smeergeld te verbranden.

In 2009 werd hij voor een tweede maal aan de kant geschoven. Toenmalig voorzitster van sp.a Caroline Gennez gunde hem toen geen ministerpost meer in de Vlaamse regering. Nog tot 2011 was hij actief in de senaat en in de gemeentelijke politiek. Daarna nam hij afscheid om hoogleraar te worden aan de Katholieke Universiteit van Leuven. Na negen jaar van afschuimen van verschillende Vlaamse en Nederlandse universiteiten keert de 64-jarige socialist terug naar de politiek. Verbazend genoeg niet als minister van pensioenen, dewelke zijn specialiteit is, maar als vicepremier en minister van Volksgezondheid en Sociale zaken.

Niet iedereen is gediend met de terugkeer van de ‘oude rot’ van de sp.a. Jongerenvoorzitter van het Vlaams Belang en Vlaams parlementslid Filip Brusselmans reageert op Twitter: “Frank Vandenbroucke?! Is dat de nieuwe politiek van de sp.a? Oude wijn in oude zakken.” Waarbij hij verwijst naar de ‘nieuwe’ politiek die Conner Rousseau zo graag zou voeren. 

(Lees verder onder de tweet)

Ook CD&V haalt verrassing boven

Niet enkel bij de sp.a maar ook bij CD&V verrassen ze met de invulling van een ministerpost. De 42-jarige advocate Annelies Verlinden (CD&V) zal de ministerpost van Binnenlandse Zaken bekleden. Opvallend is dat Verlinden opduikt als advocate in het Arcodossier. Maar daar is helemaal niets meer van terug te vinden in het regeerakkoord. Bij DLA Piper, waar Verlinden managing partner was, reageren ze verbaasd.  “Ik heb dat net als u gisteren vernomen, inderdaad”, zegt Kristof De Vulder, Verlindens collega in Het Laatste Nieuws. “Ik heb met haar nooit over politiek gesproken, maar ik wist natuurlijk dat Annelies een erg geëngageerde vrouw is.”