De Facebookpagina van een Europees Parlementslid van het Vlaams Belang is geblokkeerd. Het gaat om het persoonlijk profiel van Tom Vandendriessche. Hierdoor heeft hij ook geen toegang meer tot zijn publieke pagina met 215.000 volgers. Vandendriessche deed een statusupdate over de terreuraanslag van afgelopen vrijdag in Parijs. Daarbij is een Franse leerkracht Samuel Paty onthoofd door een islamist. In dit bericht is nochtans een wazige foto gebruikt van het incident – uit respect voor de nabestaanden van het slachtoffer. “Facebook moet haar koers herzien en opnieuw een haven van vrije meningsuiting worden,” vindt Vandendriessche.

Vrijdag 16 oktober is in de buurt van Parijs Samuel Paty onthoofd. Paty, die leerkracht is had in lessen over vrije meningsuiting Charly Hebdo-cartoons over de profeet Mohammed gebruikt als didactisch materiaal. Dat was echter niet naar de zin van Aboulakh Anzorov. De moslim van Tsjetjeense origine die in Frankrijk een verblijfsvergunning had gekregen doodde Paty en onthoofde hem.

Vandendriessche: “Zal alle juridische en politieke instrumenten inzetten om de waarheid en de vrije meningsuiting te beschermen”

Vandendriessche postte hier een bericht over op Facebook over. Maar omwille van dat bericht kijkt Vandendriessche nu aan tegen een ban van 30 dagen voor het posten van berichten op zijn pagina.

De gewraakte foto circuleert intussen nog steeds op sociale media. Ook SCEPTR ontving de beelden, zowel geblurd als niet geblurd. De foto toont het afgehakte en bebloede hoofd van Paty dat op de grond ligt. De tweet van de dader erover is inmiddels verwijderd. 

“In de naam van de zeer barmhartige Allah. Van Abdullah, dienaar van Allah aan Macron, dienaar van de ongelovigen. Ik heb één van uw honden geëxecuteerd die het heeft aangedurfd Mohammed te kleineren. Kalmeer zijn volgers, vooraleer een strenge straf volgt,” klinkt het in het Frans. De foto roept walging op, maar blijkt na het bekijken op de facebookpagina volledig geblurd.  

Vandendriessche kreeg naar eigen toch een sanctie, al staat de foto nog steeds op zijn Facebookpagina: “Facebook benadrukt zelf dat het een platform wil zijn dat de vrije meningsuiting wil stimuleren”, reageert Vandendriessche. “Vrije meningsuiting, beroepsmogelijkheid tegen een beslissing en gelijke behandeling (non-discriminatie) zijn basisprincipes in een rechtstaat. Facebook schendt al deze basisprincipes door het monddood maken van een volksvertegenwoordiger, precies in een casus waarbij de democratische grondrechten tegen terrorisme verdedigd worden.”

Vandendriessche vraagt zich af waarom “het dramatische beeld van de kleine verdronken Aylan wekenlang – en ongecensureerd – gebruikt is in media en op Facebook”.

Het Europees Parlementslid laat nog weten dat hij dit niet zomaar aan zich wil laten voorbijgaan. “Ik roep Facebook op deze ban onmiddellijk op te heffen en zijn beleid te evalueren. Ik zal alle juridische en politieke instrumenten inzetten om dit af te dwingen.”, klinkt het vastberaden.