Facebook weigerde al meer dan 2 miljoen politieke advertenties die te maken hebben met de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Met Facebook wordt dan niet alleen het platform Facebook bedoeld, maar ook Instagram dat ook onderdeel is van het bedrijf ‘Facebook’. Daarnaast zijn nog eens 120.000 posts offline gehaald. De internetgigant plaatste ook nog eens 150 miljoen waarschuwingen bij berichten die naar eigen zeggen valse informatie zouden bevatten. Dat meldt onder andere HLN.

Facebook zei eerder al dat ze er alles aan zouden doen om gedeeltelijk onjuiste informatie en nepnieuws te bestrijden tijdens de presidentsverkiezingen. Dat wil het bedrijf doen om te vermijden dat buitenlandse instellingen, zoals overheden of cybercriminelen, de resultaten kunnen beïnvloeden. Daarnaast zullen op 3 november, de verkiezingsdag, extra maatregelen getroffen worden om ervoor te zorgen dat de legitimiteit van de uitslagen niet in twijfel getrokken worden.

Bestrijding nepnieuws versus internetcensuur

De resultaten spreken boekdelen. Vicepresident van Facebook, Nick Clegg, gaf die spectaculaire cijfers weer van geblokkeerde advertenties, waarschuwingen en verwijderde posts. De meningen hierover zijn verdeeld. Enerzijds vinden verschillende mensen dit iets goeds. Facebook vermijdt op die manier dat valse informatie kan verspreid worden via hun platformen.

Anderzijds maken verschillende mensen zich zorgen over internetcensuur. De factcheckers zouden namelijk bewust laks met de regels kunnen omspringen om rechtse politici te viseren. In het verleden werd daarover al meerdere keren geklaagd. Zo heeft Facebook bijvoorbeeld een ‘onafhankelijke’ raad van Fact-Checkers waarin 20 leden zouden zetelen van “verschillende economische, sociale en politieke achtergronden.” Begin augustus bleek dan dat 18 van de 20 leden lid geweest zijn van een linkse organisatie die financiering kreeg van figuren zoals Soros. De Facebookgroep Vlaams Front en de -pagina van Voorpost werden in september ook door Facebook verwijderd.

Ook Twitter werd al beschuldigd van internetcensuur

Ook Twitter maakte zich al schuldig aan dergelijke praktijken. Eind juli werd bijvoorbeeld het Twitteraccount van Trump Jr. geschorst en een tweet van president Trump werd verwijderd. Ook omdat er naar eigen zeggen “gedeeltelijk onjuiste informatie” zou ingestaan hebben. In 2018 werden advertenties van Tom Van Grieken geblokkeerd wegens “haatdragend taalgebruik”. Twitter trok ook al de verificatie van Tom Van Grieken in.