De Europese Unie (EU) zal juridische stappen ondernemen tegen het Verenigd Koninkrijk, omdat de Britse regering weigert om wetgeving terug te trekken die in strijd is met het Brexit-akkoord.

De voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen kondigde aan dat het Verenigd Koninkrijk in gebreke wordt gesteld. Concreet gaat het om een wetsvoorstel over de interne markt dat vorige maand door de Britse premier Boris Johnson (Con.) werd ingediend. Het wetsvoorstel zou een grens tussen Noord-Ierland en de rest van het Verenigd Koninkrijk moeten vermijden, maar zou tegelijkertijd de internationale wet en het Brexit-akkoord met de EU overtreden.

EU onderneemt juridische stappen

Als gevolg van het Brexit-akkoord dat gesloten werd tussen de Europese Unie (EU) en de Britse premier Boris Johnson (Con.), worden er een reeks controles ingevoerd op goederen die vanuit Noord-Ierland naar het Verenigd Koninkrijk komen. De kwestie rond Noord-Ierland vormde een van de meest heikele punten in de Brexit-onderhandelingen tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk. De EU wilde koste wat kost een harde grens tussen de Ierse Republiek en Noord-Ierland vermijden. Londen wilde daarentegen juist vermijden dat er een grens kwam tussen Noord-Ierland en Groot-Brittannië.

“We hadden onze Britse vrienden uitgenodigd om de problematische delen van hun wetsontwerp voor de interne markt tegen eind september te verwijderen”, zei von der Leyen. “Dit wetsontwerp is een schending van de verplichting tot goede trouw, zoals die is vastgelegd in de terugtrekkingsovereenkomst. Bovendien zal het, indien het wordt aangenomen zoals het is, volledig in strijd zijn met het Protocol betreffende Ierland en Noord-Ierland.”

De Britse premier had tot eind september de tijd om het wetsvoorstel aan te passen, maar reageerde niet op de Brusselse eis.