De Turkse president Recep Tayyip Erdogan (AKP) spreekt opnieuw dreigende taal tegenover NAVO-bondgenoot Griekenland. Erdogan beloofde woensdag dat Turkije Griekenland “het antwoord zal geven dat het verdient”. 

“We zullen Griekenland en de Grieks-Cypriotische regering – die hun beloften bij de EU- en NAVO-platforms niet nakomen – op het terrein het antwoord blijven geven dat ze verdienen”, zei de Turkse president Recep Tayyip Erdogan (AKP) in een toespraak in het Turkse parlement.

Spanning tussen Griekenland en Turkije leek even gekalmeerd

Tijdens de zomer liep de spanning tussen Griekenland en Turkije over potentiële energiebronnen en maritieme grenzen in de Egeïsche Zee hoog op. Even leek de situatie kalmeren, toen beide landen opnieuw naar de onderhandelingstafel trokken, maar intussen liggen die gesprekken opnieuw stil nadat Turkije opnieuw het onderzoeksschip Oruc Reis uitzond.

De Verenigde Staten en Duitsland, die in tegenstelling tot Frankrijk minder resoluut de kant van de Grieken kiezen, noemden de nieuwe missie van de Oruc Reis een “provocatie”. Beide landen roepen Ankara op om het schip terug te roepen.