Ankara heeft een nieuwe conflict met Cyprus uitgelokt. Erdogan is van plan de illegale bezetting van een deel van het eiland uit te breiden tot het gebied Varosha.
 
Varosha is een strandgebied dat 46 jaar geleden werd verlaten nadat Turkse troepen Cyprus binnenvielen en Grieks-Cyprioten uit het noordelijke deel van het eiland verdreven werden. Ankara beweert dat haar illegale invasie slechts bedoeld was om de rechten van de Turks-Cyprioten te “vestigen”. De verdrijving van de Grieken en het voorkomen dat ze terugkeren naar gebieden als Varosha zijn echter in tegenspraak met die bewering.
 
Het Turkse regime van Recep Tayyip Erdogan gebruikt elke week een nieuwe internationale crisis om de aandacht af te leiden van de locale economische crisis in eigen land en om het publiek gemotiveerd te houden door nationalistische en religieuze acties.
 

1 REACTIE