“Er zullen gesloten centra voor illegalen bij komen. We gaan ervoor zorgen dat mensen die op het einde van een procedure te horen krijgen dat ze niet kunnen blijven, indien dat moet, via gesloten centra uiteindelijk uit het land gestuurd worden.” Dat zei Sammy Mahdi (CD&V), de nieuwe staatssecretaris voor Asiel en Migratie, vanmiddag bij VTM Nieuws.

Hij positioneerde zichzelf er duidelijk als een politicus van de rechterzijde: “Ik heb een eerder centrumrechts profiel. Mijn huidskleur bepaalt mijn gedachten niet, ik denk dat bij niemand de huidskleur de gedachten zou mogen bepalen. Dus ik zal vooral een goed en kordaat beleid voeren, en ook een humaan beleid.”

De nieuwe staatssecretaris van CD&V wil vooral inzetten op de terugkeer van illegalen en uitgeprocedeerde asielzoekers, want die cijfers moeten beter, vindt hij. Daarom moeten er extra gesloten centra komen. Om mensen te begeleiden naar terugkeer, moet ook de samenwerking met steden en gemeenten intenser. Daarnaast moet de procedure korter.

Met de introductie van de oud CD&V-jongerenvoorzitter in de regering wil de partij een scherpere positionering innemen binnen de regering. Mahdi kwam recent nog in de belangstelling door een zeer scherpe reactie op Twitter na een actie van Vlaams Belang. Mahdi schreef er toen: “Liever de dweil van de Wetstraat dan de beerput”.