Eliane Tillieux (PS) is vandaag verkozen tot Kamervoorzitster. Ze werd door de Vivaldi-regering naar voorgeschoven als kandidaat. Haar enige tegenkandidaat was Valerie Van Peel (N-VA). Tillieux won de stemming met 91 stemmen tegenover de 40 van Van Peel.

Elaine Tillieux (PS) zal als eerste vrouw in de geschiedenis van België de Kamerdebatten in goede banen leiden. Tillieux is gestart in de politiek als provincieraadslid in Namen. Daarna werd ze ook verkozen in het Waals Parlement waar ze tussen 2009 en 2014 Waals minister van Gezondheid, Sociale Actie en Gelijke kansen was. Nadien was ze nog bevoegd voor Werk van Vorming tot 2017. Valerie Van Peel (N-VA), Tom Van Grieken (Vlaams Belang) en Wouter De Vriendt (Ecolo-groen) zijn de drie nieuwe ondervoorzitters geworden.

Ook de Senaat heeft vandaag zijn voorzitter gekozen. Deze rol gaat naar Stephanie D’Hose (Open Vld). Zij is de jongste voorzitter in de geschiedenis van de Senaat. Volgens het huidig reglement mocht de Open Vld de voorzitter eigenlijk helemaal niet leveren omdat de partij geen deel uitmaakt van het vast bureau. Eerst moest er dus gestemd worden over een reglementswijziging. Met 33 tegen 13 stemmen werd deze doorgevoerd.