“Ecolo maakt van de kernuitstap geen dogma”. Dat zegt co-voorzitster van de Franstalige groenen, Rajae Maouane, zaterdag in de Franstalige krant La Libre Belgique. Premier Alexander De Croo noemde zijn regeerakkoord begin deze maand nog als “het meest groene regeerakkoord ooit”.

De nieuwe regering De Croo schreef in haar regeerakkoord om resoluut voor een kernuitstap in 2025 te kiezen. Dat was ook één van de belangrijkste trofeeën voor Groen. Maar nu nuanceert Maouane een en ander in La Libre Belgique.

Indien er in november 2021 een onverwacht probleem zou opduiken van bevoorradingszekerheid, dan zal de regering de nodige maatregelen nemen. Zo sluit de Ecolo-politica niet uit dat er een aanpassing gebeurt aan de kalender van de kernuitstap.  En dat voor een capaciteit die tot 2 GW kan gaan, hetgeen overeenstemt met de capaciteit van 2 kerncentrales.

Concreet zou men denken aan de twee jongste kerncentrales, Doel 4 en Tihange. Maouane benadrukt wel dat Ecolo de energietransitie blijft verdedigen: “We zitten niet in een houding van alles of niets. We zullen niet van vandaag op morgen uit kernenergie stappen. Dat wordt voorbereid, vooral inzake bevoorradingszekerheid.”