De plannen van de Brusselse regering om pendelaars extra te belasten zorgen ook in Wallonië voor beroering. Waals minister van Begroting Jean-Luc Crucke (MR) dreigt zelfs met represailles, waaronder het weghalen van Waalse instellingen uit Brussel. Dat schrijft L’Echo.

De Brusselse regering denkt aan een combinatie van een stadstol – met vast tarief – en een kilometerheffing om het verkeer in de hoofdstedelijke regio te belasten. Pendelaars zouden dus dubbel belast worden: éénmaal bij het binnenrijden en andermaal per kilometer die ze rijden.

Waalse minister van Begroting Jean-Luc Crucke (MR) dreigt met represailles 

De plannen werden in Vlaanderen op ergernis onthaald, maar ook in het Waalse gewest zorgt de dubbele pendeltaks voor beroering. Waals minister van Begroting Jean-Luck Crucke (MR), die bekend staat als regionalist, dreigt zelfs met represailles.

“Ik zie dat de mensen in Brussel in autarkie willen leven”, zegt Crucke. “Het is niet zo dat ik tegen elke hervorming ben, maar er moet een minimum aan dialoog zijn. Dit is gewoon een wilde drang om te belasten. Op geen enkel moment werd ik gecontacteerd door mijn tegenhanger in Brussel.”

Crucke dreigt er in de eerste plaats mee de dotatie die Wallonië aan Brussel betaalt om de pendelstromen te compenseren in te trekken. “Er is een principe dat zegt dat een vogel in de hand beter is dan tien in de lucht. We betalen 19 miljoen per jaar aan dotaties. Brussel moet dat opgeven voordat we kunnen praten”, zegt de liberaal. Ook wijst hij op de wegenbelasting op leasewagens, die veelal in de Brusselse of Vlaamse en niet de Waalse schatkist terechtkomen.

Tot slot dreigt hij ermee enkele Waalse instellingen, zoals het Waals agentschap voor export en buitenlandse investeringen (Awex) of Wallonie-Bruxelles International (WBI), weg te halen uit Brussel. “Ik herinner u eraan dat er nog steeds Waalse instellingen zijn in Brussel of de Waals-Brusselse Federatie zoals Awex of WBI. Als we willen dat al deze instellingen Brussel verlaten, is er geen probleem”, aldus Crucke.

1 REACTIE

  1. Tijd voor Vlaanderen om zoveel mogelijk uit Brussel weg te trekken. De zetels van bedrijven, maar ook de hoofdkwartieren van de politieke partijen. Brussel is onze hoofdstad al lang niet meer, maar wil er wel de voordelen van opsouperen. Als zelfs de Walen protesteren zegt dat genoeg over de demarche van de potentaten uit Brussel.