Zes jaar nadat Magalie Alpaerts ten onrechte beschuldigd werd van kindermisbruik in De Blokkendoos in Antwerpen, volgt de Nederlandse documentairemaakster Kim Faber de getraumatiseerde juf in haar tevergeefse poging om de draad opnieuw op te pikken. ‘Zouden ze het weten’ is vanavond te zien op de Nederlandse omroep VPRO.

De Antwerpse juf Magalie Alpaerts (30) werd in 2013 onterecht beschuldigd van kindermisbruik in de basisschool De Blokkendoos, op het Kiel. Enkele ouders, voornamelijk van islamitische origine, beschuldigden de toen 23-jarige juf van ‘ongepast gedrag’. Wat volgde was een dagenlange protestactie aan de school, waardoor het schooljaar vroegtijdig beëindigd werd. Juf Magalie werd na een procedureslag van drie jaar uiteindelijk vrijgepleit.

(Lees verder onder de tweet.)

Juf Magalie: “De ouders willen je lynchen”

In de documentaire ‘Zouden ze het weten’, vanavond te zien op VPRO, is te zien hoe de getraumatiseerde Magalie tevergeefs probeert de draad opnieuw op te pikken.

“Het duurde wel even voordat ik doorhad wat er aan de hand was”, getuigt de juf. “Er kwam een moeder van een kind uit mijn klas naar me toe en zei: ‘Er gaan verhalen over je rond. Er zijn ouders die zeggen dat je hun kind hebt aangerand en gewurgd’. Dat zou dan tijdens het middagslaapje hebben plaatsgevonden. Maar daar heb ik nooit gestaan. Ik begrijp echt niet hoe die ouders bij mij zijn gekomen. Ik vind dat echt absurd. Ik snap dat niet. De directie heeft mij terug naar de klas gestuurd en zei: ‘Jij gaat nu niet naar buiten, want de ouders willen je lynchen.”‘