Delphine Boël heeft, na haar erkenning als prinses van België, zicht op een erfenis van 1 tot 1,5 miljoen. Dat becijferde journalist Ludwig Verduyn van de website De Rijkste Belgen.

Delphine Boël (52), of beter: Delphine van België, heeft volgens Verduyn de juiste strategische keuze gemaakt met haar erkenning als prinses van België. De Boëls beschikken over een familievermogen van 1,6 miljard euro, goed voor een plaats in de top-20 van De Rijkste Belgen. Maar Delphine zou van dat fortuin geen euro gezien hebben, meent Verduyn. “Als ze Boël was gebleven, dan had ze wellicht niets gekregen”, luidt het. “Jacques Boël zou Delphine nooit als erfgenaam aanvaard hebben en hij zou haar zeker onterfd hebben. De familie Boël heeft overigens de reputatie om vrouwelijke erfgenamen opzij te schuiven.”

Vermogen van 12,5 miljoen

Hoeveel rijker Delphine nu precies wordt, is niet exact te becijferen. “Het paleis verstuurde ooit een persbericht waarin het vermogen van de koning Albert bepaald werd op 12,5 miljoen euro. Vermoedelijk is dat ook het bedrag dat in de erfenis wordt opgenomen. Als dat zo is, dan zal Delphine daar een achtste van krijgen, iets tussen 1 en 1,5 miljoen euro. Mocht het vermogen van Albert aanzienlijk groter zijn, wat sommigen beweren, dan zal dat zeker niet terug te vinden zijn in de erfenis van Albert en Paola maar ergens mooi geparkeerd staan, buiten de greep van Delphine.”

Met andere woorden: tot vandaag brengt de koninklijke erkenning Delphine geen stuiver op. “Sterker zelfs, ze zal een forse factuur aan haar advocaten moeten betalen”, weet Ludwig Verduyn. “De kans bestaat nu dat ze via haar advocaat een dotatie probeert te bekomen. Maar in dat geval moet ze eerst door het parlement erkend worden als prinses. Een bijkomend probleem dus, waar grondwetsspecialisten het niet over eens raken.”

Volgens berekeningen van Verduyn kan Delphine ook niet overleven op de inkomsten van haar kunstwerken. Haar vennootschap DelJim flirtte de voorbije jaren al met het faillissement. “De kunstwerken van Delphine worden verkocht aan 5.000 of 6.000 euro. Haar duurste werk haalde ooit 15.000 euro. Dat is dus zeker geen hype.”