Vijf jonge daders, waarvan vier minderjarigen, zijn dinsdag van hun vrijheid beroofd nadat ze een jongen van 15 aan de bibliotheek in Puurs-Sint-Amands aanvielen. N-VA fractieleider Jan Van Camp wil dat de commissie algemeen bestuur samenkomt. Hij vraagt het gemeentebestuur niet langer weg te kijken van de problematiek. “Geen Brusselse laksheid in onze gemeente. Er bestaat een gevoel van straffeloosheid in onze maatschappij. Je ziet steeds dezelfde mensen wegkomen met allerhande baldadigheden,” reageert Van Camp verontwaardigd. 

Maandag ging een filmpje viraal waarop te zien is hoe een groep van zes jongens een 15-jarige jongen in een hoek drijft. Vervolgens, schoppen en slaan ze hem en dwingen ze hem een vernederend dansje te doen. “Dit soort gedrag bij bepaalde groepen jongeren kan niet langer door de beugel,” benadrukt N-VA fractievoorzitter Jan Van Camp.

Het parket van Antwerpen bevestigt intussen dat vier van de vijf verdachten minderjarig zijn. De vijf verdachten hadden zich dinsdag zelf aangeboden bij de politie en zijn intussen verhoord.

Het openbaar ministerie heeft daarna beslist om de vier minderjarigen voor te leiden voor de jeugdrechter. De onderzoeksrechter zal beslissen over de verdere aanhouding van de meerderjarige verdachte. Het gaat om een 18-jarige jongen uit Puurs-Sint-Amands. 

Jan Van Camp (N-VA): “Vechtpartij legt een grotere problematiek bloot”

De N-VA fractieleider meent dat de vechtpartij een grotere problematiek blootlegt. “Ik woon al mijn hele leven in onze mooie gemeente die Puurs-Sint-Amands is. Het maakt me kwaad dat dergelijke incidenten die ik tot voor kort enkel met steden associeerde nu ook in onze gemeente de kop op steken”

“Wij vragen dan ook dat de commissie algemeen bestuur zo snel mogelijk samenkomt om dit incident te bespreken”, doet hij een oproep naar zijn collega’s in de gemeenteraad.

De korpschef van politiezone Klein-Brabant  meldde dat het slachtoffer dinsdag officieel klacht heeft neergelegd. De politie beschikt niet enkel over de beelden die de daders zelf gepost hebben, maar kon ook een beroep doen op het eigen cameranetwerk.

Later op de dag bevestigde burgemeester Koen Van den Heuvel (CD&V) dat de verdachten op basis van camerabeelden geïdentificeerd konden worden. Hij hoopt alvast “dat het parket en het justitieapparaat de gepaste straffen zal opleggen”.